Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

2020. augusztus 9., vasárnap 07:58

A világon 19 571 989 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 725 914, a gyógyultaké pedig 11 884 565 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. A három legfertőzöttebb ország: az Egyesült Államok (5 millió fertőzött), Brazília (3 millió) és India (2 millió fertőzött). A koronavírusról szóló legfrissebb hírek a világból:

Amerikában 5 millió felett a fertőzöttek száma

Ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség összesítése szerint, írja az MTI.

Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a

330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött.

A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának.

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban. Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. "Elég volt" - jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék.

Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása. Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. "Sok pénz van még, amit nem költöttünk el" - mondta.

Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.

Brazíliában meghaladta a százezret az elhunytak száma

Brazíliában szombaton meghaladta a hárommilliót a koronavírussal fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma - közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma. Az utóbbi 24 órában 49 ezer 970 új fertőzöttet és 905 halálesetet regisztráltak.

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve. Dél-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában eddig 3 millió 12 ezer 412 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül 100 ezer 447-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek 70 százaléka (2 millió 94 ezer 293 ember) meggyógyult, míg az aktív fertőzöttek száma 817 ezer 642.

Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták közösségi terjedés esetét

Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták az új típusú koronavírus közösségi terjedésének esetét, vagyis amikor a fertőző személy kiléte pontosan nem állapítható meg. Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerint ünneplésre méltó mérföldkőhöz érkeztek, ugyanakkor éberségre intette az új-zélandiakat.

"Láthattuk a tengerentúlon, hogy milyen gyorsan képes ismét felbukkanni és elterjedni a vírus olyan térségekben, ahol korábban sikerült megfékezni, késznek kell lennünk arra, hogy gyorsan felszámoljuk a jövőben jelentkező eseteket Új-Zélandon" - hangsúlyozta Bloomfield.

"Az ötmilliós csapat minden tagja szerepet játszik ebben" - utalt az egészségügyi főigazgató a szigetország lakosaira. Új-Zélandon jelenleg 23 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki és így el lettek különítve. A koronavírus első behurcolt esetét február 26-án jelentették, a közösségi terjedés utolsó ismert esetét pedig május 1-jén.

Új-Zéland március 25-én országos karantént vezetett be, az üzleteket, iskolákat bezárták, a lakosokat pedig otthonmaradásra szólították fel, március 29-én az ország lezárta a határait a külföldiek előtt, csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és saját állampolgárai utazhattak be. Öt héttel később óvatosan elkezdték feloldani a szigorításokat. Mostanra lényegében csak a határzár maradt érvényben.

Új-Zélandon eddig 1569 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 22-en hunytak el a kórban.

(Borítókép: A Travis megyei EMS orvosai egy Covid-19 tünetekkel küzdő férfit szállítanak kórházba 2020. augusztus 7-én, Texasban. Fotó: John Moore/Getty Images)

Rovatok