Index Vakbarát Hírportál

Felvétel bizonyítja, hogyan csalták el Lukasenko javára a választást

2020. augusztus 11., kedd 14:56

Egy felvétel bizonyítja, mennyire megbízhatatlanok lehetnek a hivatalos adatok, amelyek szerint az országot 26 éve vezető Alekszandr Lukasenko hatodszor is 80 százalék feletti eredménnyel nyerte a fehérorosz elnökválasztást. Az ellenzék saját felméréseire hivatkozva Szvetlana Tyihanovszkaja győzelmét hozta ki. A 37 éves elnökjelölt – aki azután lett az ellenzék fő jelöltje, hogy férjét, Szergej Tyihanovszkij bloggert börtönbe zárták – hétfőn ennek alapján saját győzelmét is bejelentette. 

Nem sokkal később azonban kénytelen volt elhagyni az országot – egy videóüzenetben tudatta, hogy Litvániába saját döntéséből ment, bár a szövegből egyértelműen kiderült, hogy megfenyegették a hatóságok, amelyek a hírek szerint maguk szállították őt a litván határig. Tyihanovszkaja érkezéséről először a litván külügyminiszter adott hírt.

Kedden azonban nyilvánosságra került egy felvétel, amely pontos képet adhat arról, hogyan is bonyolódhatott le a vasárnap leadott voksok összesítése. Augusztus 4. és 8. között levélben is lehetett szavazni, ezek ellenőrzésére végképp nem volt esélye az ellenzéknek. Tyihanovszkaja stábja ezért arra kérte a választókat, lehetőleg vasárnap szavazzanak, mivel ezek manipulálása sokkal bonyolultabb. Hogy mennyire, az a felvételből kiderül, amelyen Vityebszk egyik kerületének vezetője arról győzködi az iskolai tanárokból álló választási bizottságot, hogy változtassák meg az eredményeket, hogy ne a szavazólapon harmadik jelölt (Tyihanovszkaja) nyerjen bő hetven százalékkal, hanem a negyedik jelölt (Lukasenko) győzzön ennyivel. Hátborzongatóan egyszerű, a szavak szintjén minden fenyegetést mellőző beszédének lényege: mindenki szeretné később is a munkáját végezni, nem azokat az időket éljük, amikor a lelkiismeretet kell követni.

„Kollégák még egyszer mondom, önök dicséretet érdemelnek, közösségként is, világossá tették álláspontjukat. Én ezért nagyon tisztelem önöket. De most másképp kell csinálni” – mondta Szergej Sztasevszkij.

És hogy nézzünk az emberek szemébe? Hogy nézzünk a diákjaink és a szüleik szemébe” – kérdezték a láthatóan egységesen felháborodott választási bizottsági tagok. A kerületi vezető elmondja, hogy mindent ért, de nem lenne jó, ha itt kilógnának az eredmények, ezért állt elő a „kemény javaslattal”, amelyet úgy ad elő, mintha annyira maga sem értene vele egyet, bár a részletekből kiderül, hogy mégis, mert úgy véli, hogy sok szavazó talán a szívéből szavazott, de sokan talán „a pénztárcájukat figyelték”, azaz szavaiból úgy tűnt, szerinte a Tyihanovszkaját támogatók egy része le volt fizetve. 

Egy tanár felvetette, hogy korábban is volt, aki a választások után az eredmények láttán manipulálással vádolta a bizottságot, és joggal mondta, hogy az ilyeneknek nincs joguk arra, hogy ezután gyerekeket tanítsanak bármire. 

„Ismétlem, meghallottam az önök különvéleményét, de higgye el, ha ezt meghallja még valaki más is, akkor én... nem tudom megjósolni a következményeket” – fejezte be a mondatot hosszú szünet után a kerületi vezető. 

A hangok, léptek alapján a tagok egy része végül kelletlenül, de hozzájárulnak a jegyzőkönyv módosításához – ám a felvétel kiszivárogtatása jelzi, hogy nem akarták, hogy ez ne derüljön ki. Többen azonban eljöttek, és nem írták alá a jegyzőkönyvet. A kerületi vezető elmondta, elég, ha a bizottság kétharmada marad jelen, a többiek meg érezzék magukat rosszul.

Rovatok