Index Vakbarát Hírportál

Szankciókat sürget a német kormány Belarusszal szemben

2020. augusztus 11., kedd 16:08

Élesen bírálta a német kormány hétfőn a belarusz elnökválasztást követő fejleményeket: Steffen Seibert kormányszóvivő szerint szavahihetők a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentések - írta az MTI.

„Sajnálatos, hogy a minszki vezetés nem tett eleget az Európai Unió kérésének, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőket küldhessen Fehéroroszországba” - mondta Seibert, leszögezve, hogy a demokratikus választásokkal szemben támasztott minimumkövetelmények sem teljesültek Fehéroroszországban. Hozzátette, hogy a német kormány elítéli az erőszak alkalmazását és a tömeges őrizetbe vételeket. A minszki kormánynak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat - hangsúlyozta a német szóvivő Berlinben.

A vasárnapi fehérorosz elnökválasztás előzetes eredményei szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött 80,23 százalékkal, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 9,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja azonban csalással vádolta meg Lukasenkát, és bejelentette, hogy nem ismeri el az előzetes eredményeket.

Vasárnap éjjel az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Belarusz belügyminisztériumi adatok szerint mintegy háromezer embert vettek őrizetbe. Hétfő reggel nyugalom honolt az utcákon, aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

Seibert beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak most ki kell alakítania közös álláspontját a belarusz helyzettel kapcsolatban. Az EU annál befolyásosabb tud lenni, minél inkább képes egységes álláspontot képviselni - tette hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter szorgalmazta, hogy az Európai Unió újra vezessen be szankciókat Belarusszal szemben. "Szabad választásról itt szó sem volt, helyette erőszakot, megfélemlítést és őrizetbe vételeket láthatunk" - mondta Maas.

Egils Levits lett államfő azt követelte, hogy az EBESZ kezdjen vizsgálatot a fehéroroszországi elnökválasztás ügyében, hogy megállapítsák, demokratikus módon zajlott-e a voksolás. Felszólította továbbá a belarsz hatóságokat, hogy engedjék szabadon a választással összefüggésben őrizetbe vett személyeket, és tartsák tiszteletben az embereknek a szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

Rovatok