Index Vakbarát Hírportál

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

2020. augusztus 13., csütörtök 17:34

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, jelentette be Donald Trump amerikai elnök egy csütörtöki Twitter-bejegyzésében.

Trump megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két "nagyszerű barátja" között "történelmi békemegállapodás" született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek lett a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

Az MTI híre szerint a közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá. "Mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd" – nyilatkozták az aláírók.

"Történelmi nap" – reagált a hírre Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjahu szintén a Twitteren, egy héberül írt bejegyzésben. A BBC cikke szerint az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövete, Juszef al-Otaiba úgy fogalmazott: a megállapodás "győzelem a diplomácia és a régió számára".

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel

– jelentette ki Netanjahu csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített. A miniszterelnök a két ország közti hasonlóságra is felhívta a figyelmet: szerinte mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban.

Az izraeli miniszterelnök elmondta: a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

"Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni (bekebelezni) a palesztin területeket" – jelentette ki az arab ország külügyi államminisztere, Anvar Gargas, aki szerint a békekötés "halálos csapás" Izrael bekebelezési terveire. Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Trump helyett Ábrahámról nevezték el

Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot is, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki. Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

Az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatóján ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat, amelyen részt vett Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O' Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is.

Friedman elmondta, a békemegállapodást "Ábrahám Egyezménynek" nevezték el, mire Trump nevetve hozzátette, hogy ő szívesen nevezte volna Trump-egyezménynek is, "de ezt a média nem értette volna meg".

Kushner szerint a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit, amit ő Trump szokványostól eltérő válságkezelési módszereinek tud be.

Az egyezséget Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, valamint az ENSZ főtitkára, António Guterres is üdvözölte. Nem mindenkinek tetszik azonban a két ország közti megállapodás: a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hevesen bírálta és elutasította, a Hamász pedig "a nép hátba szúrásának" nevezte az egyezményt. "Aki soha nem támogatta Palesztinát egy golyóval sem, szégyellje magát, hogy engedelmeskedik" – fejezte ki ellenérzését az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is.

Rovatok