Index Vakbarát Hírportál

Extrém lángvihar dúlja Kaliforniát

2020. augusztus 14., péntek 10:56

Több kaliforniai lakos is levideózta azt az egyszerre gyönyörű, egyszerre félelmetes tűzvihart, mely Los Angeles közelében már több mint 4000 hektárnyi erdőt égetett fel. A sajtóban "tűztornádó"-ra keresztelt jelenségről az egyik helyi lap tudósítója úgy számolt be, hogy "Soha nem láttam még ilyet (...) a lángok mindent magukba szippantanak", 

A száraz bozótos-erdős terület szerdán kapott lángra, és az erős, száraz szélnek köszönhetően csütörtökre már több négyzetkilométert emésztett fel. Emberéletben eddig nem esett kár, de három épületet már ki kellett üríteni, és Los Angeles megye hivatalos adatai szerint több mint 5000 további épület került veszélybe. Különösen aggasztó, hogy olyan területeket is elért a pusztítás, melyeket az elmúlt ötven év alatt elkerültek a menetrendszerűen érkező bozót- és erdőtüzek.

Augusztus eleje óta egyébként Los Angelestől keletre ezreknek kellett elhagynia otthonát hasonló tűzesetek miatt. A meredek, sziklás-bozótos hegyoldalakban helikopterek segítségével mintegy 1300 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.

Rovatok