Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Horvátországban második napja van rekordszámú új fertőzött

2020. augusztus 14., péntek 16:54

Koronavíruskörkép az MTI beszámolói nyomán.

Horvátország

A horvát válságstáb jelentése szerint csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte a 6258-at a megfertőzöttek száma. A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmácia megyében regisztrálták. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tizen lélegeztetőgépen.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

Alemka Markotić járványügyi szakember, a válságstáb tagja arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek. Az új fertőzöttek kétharmada ugyanis a fiatal korosztályból került ki, és bár tüneteik enyhék, meg kell érteniük, hogy mások iránt is felelősséggel tartoznak – mondta.

Több ország is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal szemben, Olaszország és Ausztria már megtette, Szlovénia pedig nem zárja ki annak lehetőségét, hogy vörös listára helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezőknek.

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: érthető, hogy ezek az államok aggódnak állampolgáraik miatt, és azt szeretnék, hogy a járványhelyzet ne romoljon tovább náluk az őszi időszakban. A legtöbb helyen szeptember elsején már megkezdődik az oktatás, a fiataloknak pedig vissza kell térniük az iskolákba és az egyetemekre – mondta, hozzátéve, hogy Horvátország több megyéből áll, a tengerparton a helyzet csak Split-Dalmácia megyében romlott. Isztriában, a Kvarner-öbölben, Šibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva megyékben alacsony a fertőzöttségi arány, százezer lakosra vetítve nem éri el a tíz főt.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 37-tel 2369-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 213 fő.

Szlovéniában negyedik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Görögország

Athénra és más térségekre is kiterjeszti Görögországban a kormány az éjszakai zárva tartást a koronavírusos fertőzöttek számának megemelkedése miatt, annak ellenére, hogy még javában tart a turisztikai csúcsszezon. Az intézkedések egyelőre augusztus 24-ig vannak hatályban – közölte a görög kormány egyik szóvivője.

A pénteken bejelentett döntés szerint ezentúl az ország legtöbb régiójában, így Athénban és Szalonikiben, illetve a turisták által kedvelt számos szigeten is legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk az éttermeknek, bároknak és szórakozóhelyeknek. Emellett országosan tilos az ötven főt meghaladó rendezvények megtartása.

A koronavírus terjedésének felgyorsulását annak tulajdonítják, hogy sok fiatal szabadságra ment és megfertőződött, a visszatérést követően pedig továbbadták a vírust rokonaiknak és barátaiknak a városokban. A hatóságok megfigyelése szerint a turisták gyakran a kellő távolságtartási szabályokat mellőzve és szájmaszk nélkül tolonganak éjszakába nyúlóan a szórakozóhelyeken.

A 10,5 millió lakosú országban 6381 az azonosított fertőzöttek száma, közülük 221-en hunytak el.

Románia

Romániában augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet. Az erről szóló határozatot péntek esti ülésen fogadta el a román kormány. Romániában pénteken több mint 1400 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a 33 ezret.

A tervezetet előterjesztő katasztrófavédelmi államtitkár rámutatott: nem vezetnek be további korlátozásokat, de érvényben maradnak az eddigiek. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban. Hatnál több ember nem közlekedhet csoportosan, ha nem egy család tagjai, a beltéri magánrendezvényeken legtöbb 20, a szabadban legtöbb 50 ember vehet részt, a távolságtartási szabályok betartása mellett.

A veszélyhelyzetről szóló korábbi – az új karanténtörvény hatályba lépése után, július végén módosított – kormányhatározat a megyékben, illetve a fővárosban alakult helyi járványügyi operatív törzsekre bízta azt, hogy szükség esetén regionális szinten kötelezővé tegyék a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze. A megyei járványügyi operatív törzsek többsége azóta elrendelte a kültéri maszkviselést, az országos operatív törzs pedig korlátozta Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nyitva tartását.

Az országos járványügyi operatív törzs a veszélyhelyzet meghosszabbítását előkészítő határozatában annyi engedményt tett, hogy ezentúl az eddigi 23 óra helyett éjféltől reggel 6-ig kell zárva tartsanak az érintett vendéglátóhelyek, de rendelést továbbra sem vehetnek fel 23 óra után.

Rovatok