Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint nem biztos, hogy Kamala Harris született amerikai

2020. augusztus 14., péntek 23:15

Először választottak fekete, női alelnökjelöltet a demokraták Kamala Harris kaliforniai szenátor, volt ügyész személyében. Arról, hogy kicsoda Harris és hogyan jutott el odáig, hogy a 77 éves Joe Biden oldalán – megválasztásuk esetén – a szokásosnál nagyobb befolyással rendelkező alelnök legyen, ami négy évvel később akár az elnökséghez is megfelelő ugródeszka lehet, részletesen ebben a cikkben írtunk:

Egy republikánus kötődésű jogászprofesszor, John Eastman szerint azonban Harris nem lehet alelnök, mert nem született amerikai állampolgár, nem felel meg az alkotmányossági kritériumoknak. Elméletét Donald Trump elnök is megfontolásra érdemesnek nevezte, amivel nagyon hasonló vitát indított el, mint ami 2016-ban Barrack Obama akkori elnök származása körül kirobbant. Az úgynevezett birther teória egy már évekkel korábban megfogalmazott, egyébként teljesen alaptalan konteó volt arról, hogy Obama nem is az Egyesült Államokban született, hanem Kenyában, ezért jogilag nem lehetett volna belőle elnök.

Harris 1964. október 20-án született a kaliforniai Oaklandben született, mellrákot kutató tudós édesanyja Indiából, a közgazdaságtant a Stanfordon oktató professzor édesapja pedig Jamaicából vándorolt be az Egyesült Államokba.

Az amerikai alkotmány második paragrafusa szerint "az elnöki tisztségre senki más nem lehet alkalmas, csak aki született amerikai állampolgár vagy az Egyesült Államok polgára". A született amerikai (angolul natural born citizen) definíciója nem szerepel az alkotmányban, de a Legfelsőbb Bíróság legkésőbb 1939 óta úgy tekinti, hogy mindenki, aki az Egyesült Államok területén született, született amerikai állampolgárnak tekinthető. Vagyis Kamala Harris is.

Eastman viszont azt mondja, hogy amennyiben Harris szülei diákvízummal érkeztek az országba, lányuk jogi értelemben nem született amerikai, hiába született amerikai területen. A professzor állítása szerint 1964-ben sem Harris apja, sem az anyja nem kapott még állampolgárságot. A szakértők többsége szerint Eastman elmélete légből kapott, sőt van, aki úgy véli, csupán a Harris bőrszínével és származásával kapcsolatos rasszista előítéletet próbálja szalonképesebb köntösbe bújtatni.

Egy sajtótájékoztatón Trumpnak is feltették a kérdést, hogy mit gondol Eastman teóriájáról, és az elnök nem utasította vissza az ötletet.

Éppen ma hallottam, hogy [Harris] nem felel meg a követelményeknek, és a jogász, aki ezt a cikket írta, nagyon magasan képzett, rendkívül tehetséges jogász. Fogalmam sincs, hogy igaza van-e. Azt gondoltam volna, hogy a demokraták ezt leellenőrizték, mielőtt kiválasztják alelnökjelöltnek. De hát ez nagyon súlyos dolog, azt mondják, hogy nem felel meg, mert nem ebben az országban született

– válaszolta az elnök, akinek egyébként mindegyik nagyszülője külföldi volt, és anyja is csak 30 évesen lett amerikai állampolgár.

Az utolsó mondatból egyébként úgy tűnik, Trump nem értette meg Eastman állításának lényegét, hiszen azt a jogász sem mondta Harrisról, hogy nem Amerikában született, ezt annak idején Obamáról állították minden alap nélkül, többek közt maga Trump is.

A demokraták határozottan visszautasították Trump kijelentéseit. "Donald Trump a bizarr, rasszista birther mozgalom országos vezetője volt Obama ellenében, és elnöksége minden egyes napján a rasszista indulatokat fűtötte és az országunk szétszaggatásán munkálkodott" – vágott vissza Biden szóvivője.

Rovatok