Index Vakbarát Hírportál

Több motorosnak és autónak is nekihajtott egy iraki férfi Berlinben

2020. augusztus 19., szerda 11:38 | aznap frissítve

Egy 30 éves iraki férfi kedden késő délután több autóba is szándékosan belement a Berlinen áthaladó A100-as autópályán. A balesetekben három ember sérült meg súlyosan, köztük egy motoros, hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. A német ügyészség szerint a férfi tettét vallási meggyőződése motiválta, az esetet iszlamista támadásként kezelik. Azt is vizsgálják, hogy a férfi  milyen pszichiátriai problémákkal küzdött, korábban ugyanis kezelés alatt állt az egyik berlini klinikán, írja a Berliner Zeitung.

A fekete Opel Astrát vezető férfi kedden este fél 7 körül Wilmersdorf, Schöneberg és Tempelhof negyed közelében okozott baleseteket az autópályán. Elgázolt két motorost is, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, írja a Bild. Miután autójából kiszállt, először azt kiabálta, hogy "Allahu akbar", majd egy fémdobozt tett az autója tetejére, és a felé közeledőknek azt mondta: "senki se jöjjön közelebb, különben mind meg fogtok halni". 

A rendőrök ártalmatlanították a férfit, és őrizetbe vették. Az autópályát hosszú szakaszon le kellett zárni, hogy át tudják vizsgálni a kocsi tetejére tett dobozt. 

A Bild azt írja, hogy a dobozról készült röntgenfelvétel csak különböző szerszámokat mutatott ki, nem volt benne robbanószerkezet. A dobozt este fél 11-kor nagynyomású vízsugárral nyitották ki, de sem ebben, sem az autóban máshol nem találtak lőpornyomokat. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: az iraki férfi az akció előtt a Facebook-oldalán több utalást tett a készülő támadásra. 

A berlini autópálya több órára lezárva maradt, hatalmas dugók alakultak ki. Az autók utasai közül többen gyalog indultak haza.  

Rovatok