Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko leveretné a tüntetéseket

2020. augusztus 19., szerda 17:16 | aznap frissítve

Alekszandr  Lukasenko elnök utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a „rendbontásnak” Minszkben, jelentette be a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Nem lehet több zavargás Minszkben. Az emberek elfáradtak, békét és nyugalmat akarnak

– áll az elnöki utasításban. Lukasenko szerint jó, hogy az emberek szembesültek vele, hogy mit veszíthetnek, de a többség most már vissza akar térni a megszokott rendhez. Az elnök egyben azt is megtiltotta, hogy a belarusz közmédia sztrájkhoz csatlakozó alkalmazottai visszatérjenek a munkájukhoz. „Ha valaki el akar menni, akkor menjen” – jelentette ki.

Az Állambiztonsági Bizottságot Lukasenko arra utasította, hogy kutassák fel a zavargások szervezőit, és találják meg azokat a csatornákat, amiken keresztül a demonstrációkat finanszírozzák. A védelmi minisztériumnak pedig azt a feladatot adta, hogy figyeljék meg a NATO-csapatmozgásokat Lengyelország és Litvánia területén, az országon belül pedig különösen a grodnói körzetre figyeljenek oda, mivel ott „nagyon erős szándék mutatkozik a destabilizációra, még sokkal inkább, mint Minszkben”.

Az intézkedések azt jelzik, hogy az augusztus 9. óta tartó tömegtüntetések ellenére Lukasenko elszánta magát, hogy megőrzi a hatalmat, és az erőszak még keményebb alkalmazásától sem riad vissza. Közben egy 44 éves férfi a minszki katonai kórházban belehalt lőtt sérülésébe, amit augusztus 11-én szerzett Breszt városában egy demonstráció során, adta hírül a Tut.by belarusz oldal a férfi rokonaira hivatkozva. A halálhírt az egészségügyi tárca is megerősítette. Ő az elcsalt elnökválasztás nyomán kialakult válság harmadik halálos áldozata.

Rovatok