Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérlettel vádolja Lukasenko az ellenzéket

2020. augusztus 19., szerda 07:03

Ismét keményebb nyilatkozatokkal tartotta meg a belarusz biztonsági tanács ülését Alekszandr Lukasenko. Az országot 26 éve irányító elnök ellen augusztus 9-én indult tömeges tüntetés, miután a csalásokkal teletűzdelt elnökválasztás hivatalos eredményei hatodszor is 80 százalék feletti eredménnyel hozták ki az elnököt győztesnek. Az összecsapásokkal kísért tüntetések után sztrájk is indult, ami alaposan megingatta az autoriter rezsimet működtető Lukasenkót, így a hét elején már alkotmánymódosításról és új választások kiírásáról beszélt az őt pfujolással fogadó munkások gyűrűjében.

Az időhúzásként és szorult helyzetének bizonyítékaként is értékelhető nyilatkozat után kedden az elnök erődemonstrációt tartott: előbb kitüntetett háromszáz rendőrt és a biztonsági szolgálat tagjait a tüntetések alatt nyújtott szolgálataiért, majd közölte: a koordinációs tanácsot felállító ellenzék valójában puccsot készít elő.

A koordinációs tanács szerdán ül össze, az ellenzék szándéka szerint feladata a hatalmi átmenet biztosítása lesz. A kedden bejelentett tanács első 35 tagja között van Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író, zenészek, jogászok, vállalkozók, az ellenzéki elnökjelöltek stábjainak vezetői, több, korábban Lukasenko vezetése alatt tisztséget betöltő politikus.

Lukasenko nyilatkozata a szervezet létrejöttével kapcsolatban jelzi, hogy rendkívül ingatag helyzete ellenére nem lefutott még, hogyan alakul a belarusz vezetés sorsa.

Az ellenzék vezetése is jelezte, győzelemre állnak, de a következő napok nagyon fontosak, hogy végül ne veszítsenek. Az ellenzék fő jelöltje – az ellenzéki exit pollok szerint a választások valódi győztese – Szvetlan Tyihanovszkaja stábjának egyik vezetője, Olga Kovalkova kedden arra kérte a sztrájkolókat, mielőbb hozzanak létre sztrájkbizottságokat a munkabeszüntetés koordinálására, mielőtt a jelenlegi vezetés megosztja a dolgozókat. 

A rohamrendőrök és a különleges erők tagjait kitüntető erődemonstráció után Lukasenko katonai erőket vezényelt a nyugati határra, majd közölte, hogy arra a a nyugati kormányok választásra adott nyilatkozatai miatt van szükség. Az EU több tagja, köztük a szomszédos Lengyelország és Litvánia közölte, nem ismerik el a vasárnapi választás eredményeit. Az Európai Néppárt (EPP) egyenesen persona non gratának minősítette Lukasenkót.

Rovatok