Index Vakbarát Hírportál

Belarusz külügyminiszter: Szükség van változásokra, de nem kell forradalom

2020. augusztus 20., csütörtök 14:40

Senki sem vitatja, hogy szükségesek a változások Fehéroroszországban, de ennek nem egy forradalom révén kell megtörténnie

- jelentette ki Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter a tárca dolgozóihoz intézett nyilatkozatában az MTI szerint. A dokumentum a tárca honlapján jelent meg csütörtökön. 

A külügyminiszter ebben elismeri a változás szükségességét, ugyanakkor óva inti az embereket a polgári engedetlenségtől vagy a forradalomtól.

Ez utóbbi esetében ugyanis sokszorosan nagyobb lesz az áldozatok száma és a veszteség

- fogalmazott a politikus, és felszólította a kollégáit, hogy az országban történtek miatt ne okozzanak törést a tárca kollektívájában.

"Ne feledkezzenek meg szakmaiságukról, amikor kifejtik magánvéleményüket, törekedjenek arra, hogy azzal ne okozzanak szakadást a közösségükben, munkájuk eredménye elsősorban hazájuknak és népüknek fontos. Amennyiben valamilyen körülmények miatt elveszítik a szakmai ösztönzőerőt, ne alkudjanak meg lelkiismeretükkel, maradjanak végig tisztességesek és elvhűek" - írta.

Csütörtökön is folytatódtak a tüntetések Fehéroroszországban. Az ellenzék felhívására számtalan üzemben és az állami televízió épülete előtt kezdődött tiltakozás és munkabeszüntetés Lukasenko augusztus 9-i újraválasztása miatt.

Szerdán Lukasenko elnök utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a „rendbontásnak” Minszkben.

Nem lehet több zavargás Minszkben. Az emberek elfáradtak, békét és nyugalmat akarnak

– áll az elnöki utasításban. Lukasenko szerint jó, hogy az emberek szembesültek vele, hogy mit veszíthetnek, de a többség most már vissza akar térni a megszokott rendhez. 

Az Állambiztonsági Bizottságot Lukasenko arra utasította, hogy kutassák fel a zavargások szervezőit, és találják meg azokat a csatornákat, amiken keresztül a demonstrációkat finanszírozzák. A védelmi minisztériumnak pedig azt a feladatot adta, hogy figyeljék meg a NATO-csapatmozgásokat Lengyelország és Litvánia területén, az országon belül pedig különösen a grodnói körzetre figyeljenek oda, mivel ott „nagyon erős szándék mutatkozik a destabilizációra, még sokkal inkább, mint Minszkben”.

Az intézkedések azt jelzik, hogy az augusztus 9. óta tartó tömegtüntetések ellenére Lukasenko elszánta magát, hogy megőrzi a hatalmat, és az erőszak még keményebb alkalmazásától sem riad vissza. 

Rovatok