Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás dönt Kaliforniában az Uber sorsáról

2020. augusztus 21., péntek 09:31 | aznap frissítve

A kaliforniai bíróság úgy határozott, mégsem tiltja be az államban az Ubert és a Lyftet, mert az ügyben további meghallgatásokra van szükség. Mivel ezeket október közepére tűzték ki, a cégek sorsa az amerikai elnöválasztással együtt tartott népszavazáson áll vagy bukik. Ez ugyanis szinte biztosan előbb lesz meg, mint a bírósági ítélet, ami nem írhatja felül a szavazás eredményét.

A döntés a halasztásról az utolsó pillanatban született meg, sokáig úgy tűnt, a bíróság arra fogja kötelezni a cégeket, hogy a sofőrjeiket alkalmazottként, és ne szerződéses alvállalkozóként kezeljék. Ez egy csomó kötelezettséggel járt volna: betegszabadság, minimálbér, túlórák fizetése, biztosítás. Ez praktikusan a cégek halálos ítéletét jelentette volna. Így azonban a halasztással néhány hónap haladékot kaptak, amíg a régi rend szerint működhetnek, és bízhatnak a népszavazás eredményében. A döntés ellen kisebb taxis tüntetés volt csütörtökön a Los Angeles-i reptérnél.

Persze ebben nem csupán bíznak, de megpróbálják befolyásolni is: az Uber és a többi hasonló cég 110 millió dollárt szán a szavazás előtt hirdetési kampányokra. Egyelőre úgy tűnik, jól áll a szénájuk, a közvélemény-kutatások szerint a kaliforniaiak 41%-a támogatja őket, és csak 26% van ellenük. Látható, hogy a bizonytalanok aránya elég magas, vélhetően az ő meggyőzésükre megy majd a lobbikeret. Az Uber és a Lyft azt állítja, a sofőrjeik nagy része nem is akar alkalmazotti státuszt, 80%-uk mellékesben, heti 20 óránál kevesebb időben dolgozik nekik.

Kalifornia az Uber bevételeinek 9%-át adja, de a cég itteni ellehetetlenítése jóval túlmutat ezen. Szakértők szerint a döntést, és a közösségi taxik szabályozását gyors ütemben követni fogja a többi amerikai állam, majd a világ maradék része is.

Rovatok