Index Vakbarát Hírportál

Vége a kötelező maszkviselésnek Pekingben

2020. augusztus 21., péntek 10:51

A kínai egészségügyi hatóságok feloldották a kötelező maszkviselés szabályát Pekingben. A városban 13 napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, ezért jöhetett el az enyhítés ideje. A változtatás ellenére az emberek nagy része továbbra is maszkot visel nyilvános helyen, szabadtéren is. A távol-keleti nagyvárosokban a SARS-járvány óta ez szokássá vált, részben a fertőzésekl elkerülése végett, részben a súlyos légszennyezettség miatt.

A kínai fővárosban egyszer már feloldották a maszkviselési szabályokat április végén, amikor a járvány csillapodni látszott. Egy nagybani piacról kiindult új fertőzési láncolat miatt azonban júniusban újra lezárásokat léptettek érvénybe és szigorúbb szabályokat vezettek be.

Kínában öt napja nincsen belföldi eredetű fertőzött, az összes új eset (tegnap például 22) külföldről hurcolta be vissza a vírust az országba, ahonnan az egész járvány kiindult. Bár a vírus Kínában bukkant fel először, és emiatt nyilván őket érte a legfelkészületlenebbül és legváratlanabbul a pandémia, az ország a szigorú védelmi intézkedésekkel sikerre úrrá lett a helyzeten. Máig összesen 85 ezer fertőzést regisztráltak az országban - ez kb. annyi, amennyit az USA mostanában két nap alatt produkál (más kérdés, hogy a kínai hivatalos adatok mennyire megbízhatóak).

Rovatok