Index Vakbarát Hírportál

Vészesen közeledik a valódi brexit: a hetedik forduló is eredménytelen lett

2020. augusztus 21., péntek 16:18

Idén január 31-én a britek brexit-párti része megünnepelte a sikeres kilépést. A realisták azonban tudták, a neheze csak most jön, meg kell állapodni a részletekről. A folyamat nagon rosszul áll, lehet, hogy nem lesz kereskedelni megállapodás.

Nem történt jelentős előrehaladás a brexit-tárgyalások hetedik fordulóján sem - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Unió brexit-ügyi főtárgyalója a kétnapos egyeztetéseket követő pénteki sajtótájékoztatóján - írja az MTI.

Az ördög a részletekben

Mint emlékezetes az Egyesült Királyság technikailag már kilépett az unióból, de valójában a mindennapi életet tekintve, úgy maradt a rendszerben, hogy már nincs beleszólása a döntésekbe.

A részletekről október közepéig kellene megegyezniük a feleknek,

de a tárgyaás-sorozat nagyon rosszul áll, amit lehet ugyan a koronavírusra is fogni, de valójában a felek elképzelései eleve reménytelenül messze álltak egymástól.

A britek ugyanis megpróbáltak a hazai közvélemény felé valami olíaamit eladni, hogy a kilépéssel minden kellemetlenségtől (például a befizetésektől) megszabadulnak, de ugyanolyan vámmentes szabad kereskedelmi lehetőségeik lesznek, mint az unióban. Erről az EU természetesen hallani sem akar.

A "brüsszelező" brit politikusok népszerűségén természetesen ezek az önsorsrontó kudarcok semmit nem csorbítanak, mindig lehet a másikat hibáztatni.

Reménytelen a jelenlegi helyzet

Barnier úgy fogalmazott, hogy aki gyors előrelépésekre számított a héten, az csalódhat.

Magam is őszintén csalódott vagyok, de a helyzet meg is lepett, mivel Johnson miniszterelnök gyorsított munkatempót igért a nyárra. Számomra viszont úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem előre, hanem visszafelé haladnak"

- mondta.

Hozzátette: ezen a ponton, a megegyezés valószínűtlennek tűnik. A főtárgyaló arra is kitért, hogy a brit fél nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy az unió számára alapvető fontosságú kérdésekben előrehaladjon, jóllehet az EU rugalmasságot mutatott az elmúlt hónapokban.

Véleménye szerint, a tárgyalások jelenlegi állása aggodalomra ad okot. Emlékeztetett, hogy a legkésőbb október végéig meg kell kötni a megállapodást.

Az óra ketyeg, nem értem, miért vesztegetjük a drága időt"

- hangsúlyozta.

Méltányos verseny

Barnier felhívta a figyelmet: a kereskedelmi megállapodást a tisztességes verseny jegyében kell nyélbe ütni, és méltányos, hosszú távon fenntartható megoldással kell szolgálnia az európai halászat területén.

Nincs kívánságműsor az egységes piachoz való hozzáféréssel kapcsolatban sem, Nagy-Britanniának el kell fogadnia a szabályokat és a kötelezettséget ezen a téren. 

Amennyiben nem sikerül a megállapodást tető alá hozni, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban, és aránytalan terhet róna az üzleti vállalkozásokra. A tárgyalások következő fordulójára Londonban, szeptember 7-én kerül sor.

Ami hátravan

A rövid hátralevő időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a két fél közötti szabadkereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

(Borítókép: Eltávolítják a brit zászlót az uniós tagállamok lobogói közül az Európai Tanács brüsszeli Európa-épületben a brit kiválás napján 2020. január 31-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Rovatok