Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko bezáratja a gyárakat, ahol tüntetnek ellene

2020. augusztus 22., szombat 18:36

Újabb fenyegetéssel próbálja megállítani az augusztus 9-i választások eredménye ellen tüntetőket Alekszandr Lukasenko belarusz elnök, aki szombaton azt mondta, hogy bezáratja azokat a gyárakat, ahol tüntetnek a munkások, állítja az RIA orosz hírügynökség nyomán a Reuters. Lukasenko azt is hozzátette, hogy a tüntető munkásokat ki is rúgatja.

Lukasenko szombaton a  a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren tett látogatást, ahol augusztus végén gyakorlatot tart a hadsereg. A 65 éves elnök katonai egyenruhában mondott beszédet, megerősítve, hogy nyugati befolyás áll a tüntetések hátterében. Ismét elmondta, hogy az augusztus 9-i választásokon – melyet saját közlése szerint 80 százalék fölötti eredménnyel nyert meg – nem történt csalás.

Eközben Szvetlana Tyihanovszkaja, az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje bejelentette, hogy nem indul ismét az elnöki posztért, ha hazájában új voksolást tartanak.

Az ellenzék szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Tyihanovszkaja szerint tiszta és szabad választás állíthatja helyre a rendet az államban.

Rovatok