Index Vakbarát Hírportál

A fekete újszülöttek háromszor gyakrabban halnak meg, ha fehér orvos vizsgálja őket

2020. augusztus 23., vasárnap 09:48

Az Egyesült Államokban született fekete újszülöttek nagyobb eséllyel maradnak életben, ha fekete orvos gondoskodik róluk. Ha fehér orvos kezeli őket, háromszor gyakrabban halnak meg, mint a fehér babák.

A különbség jelentős. A George Mason Egyetem kutatása szerint a fekete újszülöttek mortalitása 39-58 százalékkal csökken, ha fekete orvosuk van. Ezzel együtt az újszülött-halandóság jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, de a feketék helyzete e tekintetben (is) hátrányosabb.

A kutatásban összesen 1,8 millió kórházi születés adatait elemezték Floridából az 1992 és 2015 közötti időszakból - tudósít a CNN. Az eredmények szerint ugyan a fekete babák halandósága jelentősen csökkent, ha fekete orvos látta el őket, még így is rosszabbak maradtak túlélési esélyeik a fehéreknél. A fekete gyerekek egy másik kutatás szerint a műtétek után is gyakrabban halnak.

Az amerikai kormányzati statisztikák szerint a fekete újszülöttek mortalitása általánosságban 2,3-szor magasabb, mint a fehéreké. Ez főként a feketék alacsonyabb szocioökonómiai státuszával magyarázható (magyarul: szegényebbek), de bizonyos mértékig szerepet játszhat benne a faji megkülönböztetés is, amely részben tudatos, részben nem az. 

Rovatok