Index Vakbarát Hírportál

Az irániak által lelőtt ukrán repülőn nem azonnal haltak meg az utasok

2020. augusztus 23., vasárnap 14:11

A vizsgálóknak sikerült adatokat kinyerniük az idén januárban az iráni légvédelem által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép repülésiadat-rögzítőjéből (vagyis a fekete dobozból). Eszerint a repülőt két rakéta találta el, 25 másodperces különbséggel. Az első találat után az utasok egy része még életben volt.

Mindezt az iráni civil repülési hivatal vezetője jelentette be, ez az első hivatalos információ a pilótafülkében hallható beszélgetés, illetve a repülési adatokat rögzítő szerkezet memóriájának elemzéséről. A feketedobozt júliusban küldték Franciaországba elemzésre.

Irán elismerte, hogy a saját légvédelmük lőtte le a polgári repülőt tévedésből, miközben az ország és az Egyesült Államok között feszülő viszály a pattanásig kiéleződött. A gépen tartózkodó 176 személy mindegyike meghalt. 

A második rakéta 25 másodperccel az első után csapódott be, de a felvétel az iráni bejelentés szerint csak 19 másodpercet rögzített ebből, mert időközben megsérült a szerkezet. Annyi bizonyos a pilóták szóváltása alapján, hogy 19 másodperccel az első találat után még voltak túlélők a fedélzeten, de a második rakéta becsapódásakor már nem működött a rögzítés.

Az adatokból úgy tűnik, hogy a pilóták az utolsó pillanatig próbálták megmenteni a repülőt. Irán tárgyalásokba kezdett az incidens után a repülőn utazó utasok országaival, amelyek teljes körű vizsgálatot követeltek. Az ukrán utasok családjai kártérítésre is számíthatnak, az erről szóló tárgyalások következő fordulója októberben várható. 

A repülő lelövése miatt kitört tüntetésekben részt vevő emberek közül legalább húszat börtönbüntetésre ítéltek, volt, akit húsz évre.

(Reuters)

Rovatok