Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko elnök helikopterrel, golyóálló mellényben érkezett az elnöki palotához

2020. augusztus 23., vasárnap 15:55 | aznap frissítve

Ellenzéki tüntetők gyűltek össze vasárnap a délutáni órákban Minszkben, a Függetlenség téren. Mára Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek tüntetéseket országszerte, eleinte csak a kora esti órákra, de máris több tízezres nagyságrendű a tömeg Minszk központjában. 

A tüntetésre Fehéroroszország Alekszandr Lukasenko által vezetett kormánya úgy reagált, katonák fogják védeni a tüntetőktől a nemzeti emlékműveket, illetve ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót, ami mostanában gyakori szimbóluma a belarusz tüntetéseknek.

 A védelmi minisztérium szigorú figyelmeztetést adott ki, miszerint

ha a tüntetők megzavarják a rendet és a békét, nem a rendőrséggel, hanem a hadsereggel fog meggyűlni a bajuk.

Helyi információk szerint a hadsereg már a tüntetés legelején felvonult és rövid időre őrizetbe is vett egy a helyszínről tudósító újságírót ismeretlen okokból. Pár perccel később ugyan elengedték, de figyelmeztették, inkább ne menjen vissza, különben rendesen is őrizetbe fogják venni.

Az egyik tüntetés tervezett helyszíne, a Hősi Emlékmű köré pedig szögesdrótot vontak a katonák egy belarusz újságíró Twitter bejegyzése alapján.

A belarusz belügyminisztérium máris bejelentette 26 ember letartóztatását, őket azzal az indokkal tartóztatták le, hogy lebontották a kerítést egy Lenin-emlékműnél és engedély nélkül szerveztek gyülekezést.

A két hete tartó folyamatos tüntetéshullámban már négy ember vesztette életét, róluk a százezres nagyságrendű tömeg egy perces néma csenddel emlékezett meg Minszk központjában.

A tüntetők a Felszabadulás térről elindultak a Hősi Emlékműhöz, amit már katonák védenek. Itt már csak körülbelül 30 méter választja el a katonáktól a tüntető tömeget.

Nemrég Marija Kolesznyikova, a korábbi elnökjelölt Tyihanovszkaja legközelebbi munkatársa figyelmeztette a tüntetőket, hogy a biztonságuk érdekében ne menjenek túl közel a katonai sorfalhoz. Ehhez  a figyelmeztetéshez egyelőre tartják magukat a tüntetők és tisztes távolságot tartanak az állig felfegyverzett katonáktól. Helyi tudósítók szerint a katonáknál automata kézifegyverek és géppuskák is vannak.

A tüntetők a Hősi Emlékműtől a Függetlenség-palotához vonultak, ahol hasonló katonai készültséggel kerültek szembe. A távolságot továbbra is tartják, miközben olyan rigmusokat skandálnak, hogy "Takarodjatok!" vagy "Ki vagytok rúgva!" A helyszínre a Tut.by belarusz oldal szerint egy helikopter szállt le, egyelőre nem tudni, milyen szándékkal.

Frissítés: Azóta kiderült, hogy a helikopterrel Lukasenko elnök érkezett töltetlen gépfegyverrel, golyóálló mellényben az elnöki palotához, miközben az arra tartó tüntetők visszafordultak a belváros felé.

 Mindeközben több másik országban is szolidaritásból tüntetnek, Litvániában például a Vilniustól a litván-belarusz határig vontak több mint 30 kilométeres élőláncot , hogy szolidarítsanak a határon túli demonstrálókkal. A megmozdulást aktivisták szervezték, a tömegben pedig olyan emberek is feltűntek mint a volt, vagy a jelenlegi litván elnök. Moszkvában a Belarusz nagykövetség előtt gyűlt össze egy kisebb tömeg olyan feliratú táblákkal, mint:

"Szereted kínoztatni a népedet? Szeresd a bíróság előtt!"

Az orosz Novaja Gazeta szerint 11 embert vett itt őrizetbe a rendőrség és szállított el rabszállító kocsikkal. 

Fehéroroszországban már hónapok óta tartanak a tüntetések, azóta vált igazán intenzívvé a tüntetéshullám, amióta a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenko súlyosan elcsalta az augusztus 10-i elnökválasztás eredményét.

 (Mérce.hu, CNN)

Borítókép: Tüntető tömeg Minszkben a Hősi Emlékműnél szemben a szögesdróttal és a katonai sorfallal, Sergei GAPON / AFP

Rovatok