Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó bekérette a német nagykövetet

2020. augusztus 23., vasárnap 16:40

Hétfő délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérették Németország budapesti nagykövetét, közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon. A posztja szerint ennek az az oka, hogy Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár szombati nyilatkozatában "antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán". Szijjártó azt is írta, hogy mivel ő akkor már Kínában lesz, a nagykövetet Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja.

Szijjártó nem jelöli meg, milyen nyilatkozatról, és pontosan milyen vádakról van szó. A google hírkeresője szerint Roth két napja adott egy interjút a t-online.de-nek, melyben annyit mond, hogy az EU-s hetes cikkely szerinti eljárás egyebek mellett a mindennapos antiszemitizmus miatt is indult meg. Hozzátette azt is Roth, hogy ő nem akarja más országok antiszemitizmusát kritizálni úgy, hogy ne említse meg a németországi antiszemita bűncselekmények növekvő számát.

Nem sokkal később Gulyás Gergely is posztolt a Facebookon: a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt írta, "az EU-ban tucatnyi országgal szemben indulhatna eljárás antiszemitizmus miatt - különösen a bevándorlásbarát tagállamok közül. Magyarország azonban azon kevés ország közé tartozik, ahol a zsidó közösség békében él, a magyar zsidó kultúra virágzik, a magyar zsidó szervezetek saját véleményük szerint is irigylésre méltó helyzetben vannak nyugat-európai társaikkal szemben. Eközben Magyarországot vádolja antiszemitizmussal annak az országnak a politikusa, ahol az elmúlt évben a nyílt utcán gyilkoltak zsidókat származásuk miatt".

A külügyi államtitkár kijelentése a 30-as évek minden valóságalapot nélkülöző német propagandáját idézi. Michael Roth arcátlansága - különösen a német uniós elnökség alatt - a német külpolitika szégyene.

- írta Gulyás.

.

Rovatok