Index Vakbarát Hírportál

Ausztria kémkedés miatt kiutasított egy orosz diplomatát, erre Moszkva is kiutasított egy osztrákot

2020. augusztus 24., hétfő 12:02 | aznap frissítve

Kiutasítanak egy orosz diplomatát Ausztriából, akit ipari kémkedéssel gyanúsítanak.

- írta hétfőn osztrák és orosz sajtóértesülések alapján az MTI. A hírt az osztrák külügyi szóvivő is megerősítette.

A Kronen Zeitung című helyi napilap felhívta a figyelmet arra, Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

Az újság értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, és úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott, mire kiutasították Ausztriából. Az ügyre a TASZSZ orosz hírügynökség is rákérdezett a bécsi külügyminisztériumnál, ahol azt válaszolták, „a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval”, de részletekkel nem szolgáltak.

A bécsi orosz nagykövetségen „felháborodással” fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz „a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak”, és kijelentették, az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése. Ezt a szándékot Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette, de a válaszadás módjáról nem nyilatkozott, mondván, az az orosz külügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

Frissítés:  Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette Ausztria moszkvai nagykövetét, akinél tiltakozását fejezte ki egy orosz diplomata "alaptalan" bécsi kiutasítása miatt, s egyúttal nem kívánatos személynek nyilvánított egy osztrák diplomatát. A tárca közleménye szerint az orosz intézkedés a kölcsönösség alapján, válaszlépésként történt.

Rovatok