Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a belarusz ellenzéki testület két tagját

2020. augusztus 24., hétfő 11:55 | aznap frissítve

A belarusz hatóságok őrizetbe vették hétfőn az ellenzéki koordinációs tanács két tagját egy gyárbejáratnál - közölte a tanács szóvivője hírügynökségekkel.

Olga Kovalkovát és Szergej Dilevszki traktorgyári munkást a rendőrség különleges részlege vette őrizetbe a minszki traktorgyár bejáratánál, a hírügynökségek szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen váddal.  Az őrizetbe vétel tényét ugyanakkor hivatalosan megerősítették.

A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket.

Dilevszkit már másodszor vették őrizetbe, először múlt csütörtökön, amikor egy nappal későbbi kihallgatása után elengedték. Vele együtt csütörtökön őrizetbe vették Makszim Znak jogászt is, de őt is elengedték.

Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A belarusz ellenzék Litvániába távozott vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja részt vett az ellenzéki koordinációs tanács létrehozásában, amelynek a hatalom átadásának megszervezése lenne a feladata. Az elnöki hivatal múlt héten büntetőeljárást kezdeményezett a tanács tagjai ellen.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint hétfőn a gyárakban rendben megindult a munka, az üzemi sztrájkbizottságok munkabeszüntetésre szólító felhívásai ellenére. Alekszandr Lukasenko elnök Grodnóban elhangzott beszédében szombaton azt követelte, hogy zárják be a sztrájkoló üzemeket.

Szergej Dilevszki, aki a minszki traktorgyár sztrájkbizottságának vezetője is, a hét végén azt mondta: a gyár minden részlege dolgozik, de szerinte a légkör "vihar előtti csendre" emlékeztet. Közigazgatási eljárás keretében hétfőn őrizetbe vették a minszki vontatógyár sztrájkbizottságának elnökét, Aljakszandr Lavrinovicsot is- közölte a minszki rendőrség szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség oldalán. A rendőrség konkrétan nem részletezte, hogy a férfi milyen jogsértést követett el.

Az orosz hírügynökség jelentésében azt írta, hogy számos fehérorosz vállalat számolt be sztrájkoló munkásokról, munkabeszüntetésekről. Ugyanakkor Raman Halovcsanka fehérorosz kormányfő adatai szerint a gazdaság reálszektorában minden vállalat normális rendben működik.

Korábban a Fehérorosz Demokratikus Szankszervezetek Szövetsége a RIA Novosztyival azt közölte, hogy az ország ipari nagyvállalatai sztrájkbizottságokat hoznak létre, és hamarosan nemzeti sztrájkbizottságot alakítanak. Sztrájkbizottságok alakulnak egyebek között a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, a Minszki Traktorgyárban (MTZ), a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, valamint a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalatnál.

A fehérorosz védelmi minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy előző este a litván-fehérorosz határ térségében a légierő megakadályozta, hogy államellenes jelszavakat tartalmazó léggömböket juttassanak a fehérorosz légtérbe. A Mi-24-es helikopterekkel végrehajtott akcióban nem került sor fegyverhasználatra a közlemény szerint. Ezzel szemben a litván külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a fehérorosz félnek, mert állítása szerint egy Mi-24-es helikopter megsértette a litván légteret.

Rovatok