Index Vakbarát Hírportál

Navalnij orvosa: Hogy mit csináltak ismeretlenek az irodámban? Érdeklődtek, és kész

2020. augusztus 24., hétfő 10:44

Nem találtak mérgezésre utaló nyomot Alekszej Navalnij szervezetében – erősítette meg az ellenzéki orosz politikust vasárnapig kezelő omszki kórház főrovosa. A 44 éves politikust a hétvégén mentőrepülővel Németországba szállították a szibériai városból, de a kórház szerint továbbra is rejtély, mi okozta a súlyos állapotban lévő, kórházba került Navalnij állapotát.

Beszédesebb azonban, ahogyan az orvos a sajtótájékoztatón beszélt a kórházban megjelent civil ruhás ismeretlenekről – akik vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei voltak.

„Nem tudom megmondani, kik voltak az irodámban” – mondta az újságíróknak Alekszandr Murahovszkij, bár a főorvos úgy fogalmazott, hogy az oroszul „nem mondhatom meg” jelentésben is értelmezhető. Majd ugyanezt a szerkezetet használva közölte: nem tudja azt mondani, hogy az irodájában ezek az ismeretlenek csináltak volna bármit is. „Egyszerűen érdeklődtek, és kész” – zárta le a beszélgetésnek ezt a részét a főorvos a Newsru.com szerint.

Alekszej Navalnij a múlt héten lett rosszul a Moszkvába tartó repülőgépen, miután a tomszki repülőtéren egy fekete teát ivott. Omszkban sürgősen landolt a gép, a 44 éves politikust a toxikológiára vitték, mérgezést gyanítva – ami nem lenne példa nélküli egy ellenzéki politikus vagy újságíró esetében.

Az orvosok ennek nyomait a hivatalos nyilatkozatok szerint nem találták, bár az ellenzék és Navalnij családja azt gyanítja, hogy akár a nyomok eltüntetésére is sor kerülhetett. A politikus jelenleg is kómában van, németországi kezelésének helyszínén.

Rovatok