Index Vakbarát Hírportál

Amerikai rendőrök hátba lőttek egy fekete férfit, azonnal zavargások törtek ki

2020. augusztus 24., hétfő 11:50

Erőszakossá fajuló tüntetések voltak helyi idő szerint vasárnap este Wisconsin amerikai szövetségi állam Kenosha nevű városában, miután rendőrök

egy fekete férfit eddig tisztázatlan körülmények között, de nyilvánvalóan szabályellenes módon közvetlen közelről, többször is hátba lőttek.

A Milwaukee melletti település rendőreit egy családon belüli konfliktushoz hívták ki, és az incidensről feltöltött videók szerint az áldozat, Jacob Blake egy autóhoz tartott, és amikor kinyitotta az autó ajtaját, és behajolt a kocsiba, a közvetlenül mögötte álló, illetve az utca másik oldalán álló rendőrök tüzet nyitottak rá. Egyes szemtanúk szerint pont Blake volt az, aki igyekezett békéltetőként fellépni a perpatvarban.

A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba – a helyi rendőrkapitányság szerint ők maguk –, a fegyverhasználatra azonban eddig nem érkezett hivatalos magyarázat.

A George Floyd-gyilkosság óta az ilyen incidenskre érthetően érzékenyebb helyi fekete közösség tagjai spontán tiltakozásba kezdtek a helyszínen, a tilakozók nagy tüzeket raktak, melyre a rendőrség helyi idő szerint este 7 órakor kijárási tilalommal reagált. Később másutt is voltak erőszakossá fajuló tüntetések, egyes résztvevők tégladarabokkal és gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, egy rendőrt megsebesítettek.

Tony Evers wisconsini kormányzó nyilatkozatában deklarálta:

Tiltakozunk amiatt, ha a hatóságok túlzott erőszakot alkalmaznak a feketékkel szemben Wisconsinban, és helytelenítjük az indulatok elszabadulását.

És ígéretet tett arra, hogy az esetet az USA északi határán, az Öt tó vidékén található állam igazságügyi minisztériuma fogja kivizsgálni, amely azonnal közölte, hogy az érintett rendőröket ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól.

(BBC, MTI)

Rovatok