Index Vakbarát Hírportál

A legmagasabb készültségbe helyezik a belarusz hadsereg egyes egységeit

2020. augusztus 25., kedd 06:37

A legmagasabb harckészültségbe helyezik a belarusz hadsereg egyes egységeit, és a tartalékosokat is behívják a hadrafoghatósági ellenőrzés harmadik szakaszában, közölte a fehérorosz védelmi minisztérium hétfőn az MTI beszámolója szerint. 

Az ellenőrzés során értékelni fogják, hogy a katonai alakulatok készek-e éjjel-nappal reagálni a dinamikusan változó helyzetre. Anatolij Bulavko, a fehérorosz hadsereg légierejének és légvédelmének ideológiai kérdésekkel foglalkozó helyettes parancsnoka hétfőn azt nyilatkozta egy fehérorosz tévének, hogy a szomszédos országokban több mint megkétszereződött a felderítő légierő tevékenysége, ami gyanakvásra ad okot. 

A védelmi minisztérium még múlt pénteken jelentette be, hogy a hadsereg augusztus 28-31. között hadgyakorlatot tart a lengyel határnál.

A "KOMPLEX TAKTIKAI HADGYAKORLATBAN" DESZANTOS, GÉPESÍTETT LÖVÉSZ-, HARCKOCSIS ÉS TÜZÉRSÉGI EGYSÉGEK VESZNEK RESZT, ILLETVE DRÓNOKAT IS BEVETNEK.

A hadgyakorlatot a Lengyelországgal határos Breszt megye egyik gyakorlóterén tartják meg, és a többi között határ- és légtérvédelmi feladatokat fognak végrehajtani a résztvevő katonai egységek. 

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök már korábban bejelentette, hogy Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határra, így reagált a külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira. Lukasenko arra utasította védelmi miniszterét, hogy kövesse figyelemmel a NATO-csapatmozgásokat Litvániában és Lengyelországban. Mint fogalmazott, az ország nyugati határai mentén feszültségkeltés folyik, és a nyugati országok növelik katonai erejüket a régióban. 

A NATO vasárnap alaptalannak nevezte Lukasenko állításait, és Litvánia is cáfolta a fehérorosz vezetőt. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egyik tanácsadója szintén a Lukasenko-rendszer propagandájának nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország Fehéroroszország határainak destabilizálására törekszik. 

Megfigyelők szerint a belarusz vezető kijátssza a "katonai kártyát", hogy elterelje a figyelmet arról a súlyos belpolitikai válságról, amely az augusztus 9-i elnökválasztás után alakult ki. Az országban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenko megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék cáfolja ezt.

Rovatok