Index Vakbarát Hírportál

Európai koronakörkép: sok az új fertőzött, de nem annyira vészes a betegség lefolyása

2020. augusztus 27., csütörtök 21:59

Több európai országból is hasonló hírek érkeztek csütörtökön: hirtelen megugrott a fertőzésszám, de az esetek sokkal kevésbé súlyosak, mint a tavaszi, első hullám idején.

Horvátország

Ismét meghaladta a háromszázat Horvátországban az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki jelentéséből.

Vili Beros egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányülésen azt mondta,

az elmúlt hetekben az eddigi legtöbb fertőzöttet regisztrálták az országban, a számok nem jók, de a megbetegedések klinikai képe enyhébb, mint a járvány kezdetén volt.

Az aktív betegek száma 2420, a legmagasabb a járvány kezdete óta. A betegek közül 194-en vannak kórházban, közülük tizenhárman lélegeztetőgépen.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

Franciaország

Több mint 6 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, ami a március 30-i rekord (7578) után a második legjelentősebb napi fertőzési adat, de a kórházban ápoltak száma, beleértve a súlyos eseteket is nem emelkedett  - közölte csütörtök este az egészségügyi minisztérium.

A csütörtökön közzétett adatok szerint az elmúlt 48 órában 32-vel 30 576-ra emelkedett a halottak száma, a kórházban ápoltak száma pedig a keddi 4600-ról 4535-re csökkent. Míg kedden 410-en voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, csütörtökön 381-re csökkent ez a szám. (A járvány áprilisi tetőzésekor 7200-an voltak lélegeztetőgépen.)

Jean Castex miniszterelnök csütörtökön megerősítette, hogy a kormány mindent megtesz, hogy elkerülje a gazdaság számára végzetes általános karantén újbóli bevezetését. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a fertőzés jelenleg a 20 és 40 év közötti korosztályban intenzív, egy hónap alatt ennél a generációnál megnégyszereződött a fertőzöttek száma,

de az esetek többségében könnyebb lefolyású a betegség, mint a járvány kezdetén.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nyaralásból hazatérő fertőzött fiatalok továbbadhatják hozzátartozóiknak a betegséget, aminek következtében bármikor megindulhat a kórházi ellátására szorulók számának növekedése is.

Németország

A fertőzések számának emelkedése miatt megszakítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások visszavonását Németországban - döntöttek csütörtökön a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán.

A megállapodás szerint a korlátozások lebontásának folytatása helyett több területen további szigorításokat vezetnek be, és igyekeznek egységesíteni a tartományonként eltérő fertőzésvédelmi szabályozást. Így például a tömegrendezvényeket tilalmát legalább az év végéig fenntartják, és 50 eurós (17 ezer forint) alsó határt írnak elő a maszkviselési szabályok megsértésének büntetésére.

A nézők előtt tartott országos szintű sportrendezvények, mérkőzések, versenyek újraindításának mérlegelésére felállítanak egy kormányközi munkacsoportot, amely október végéig dolgozhat ki javaslatokat. Ezzel eldőlt, hogy a következő idény is zárt kapuk mögött zajló mérkőzésekkel indul például a korábban fordulónként nézők százezreit vonzó labdarúgó-bajnokság.  

Németországban július vége óta az 500 körüli szintről az 1500 körüli szintre emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) fertőzöttek naponta regisztrált száma.

Ugyanakkor a járvány természete jelentősen megváltozott,

az első csúcsponthoz, az április eleji időszakhoz képest nagyjából a felére - 2,7 százalékról 1,3 százalékra - csökkent az intenzív kórházi ellátásra szoruló igazolt fertőzöttek aránya, a fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma pedig az április eleji napokban regisztrált 250 körülinek a töredékére, napi 4-5-re süllyedt.

Nagy-Britannia

Az elmúlt 24 órában 1522 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az Egyesült Királyságban csütörtökön, június 12-e óta ez a legmagasabb szám. A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint a vírus okozta Covid-19 betegségnek 12 új halálos áldozata van.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a brit kormány visszaállította a 14 napos karanténkötelezettséget a Svájcból, Csehországból és Jamaicából érkezők számára. Hozzátette azonban, hogy a karanténköteles országok listájáról London levette Kubát.

Június közepén az addigi magasról a brit kormány közepesre csökkentette a járvány intenzitását jelző riasztási szintet, azaz az ötfokozatú készenléti skálán a negyedikről a harmadik szintre mérsékelte a járványkészültséget. A lépést a fertőzések számának csökkenésével indokolták.

Rovatok