Index Vakbarát Hírportál

A világ leghíresebb graffitisének hajója menti a Földközi-tengeren hánykolódó menekülteket

2020. augusztus 28., péntek 10:42

Eddig összesen 89 embert – köztük 14 nőt és négy gyereket – mentett ki a Földközi-tengerből annak a hajónak a legénysége, melynek működését a világ leghíresebb graffitise és street art művésze, a brit Banksy finanszírozza, írja a Guardian. 

Yesterday morning, #LouiseMichel responded to a distress call from #Moonbird air reconnaissance plane.
89 people were rescued and brought on board Louise Michel. The survivors need a Place of Safety now.#SolidarityAndResistance pic.twitter.com/HWde3hYFqT

— LouiseMichel (@MVLouiseMichel) August 28, 2020

A francia feminista anarchista Louise Michel után elnevezett hajó augusztus 18-án hajózott ki a spanyol Burriana kikötőjéből, a legnagyobb titokban, és jelenleg valahol a Földközi-tenger közepén lehet. Most olyan kikötőt keres, ahol biztonságban kirakhatja az embereket, ha pedig nem találnak ilyet, akkor valamelyik európai ország parti őrségének adnák át őket. 

Banksy, akinek a kilétét még mindig nem tudni, a lap információi szerint még 2019 szeptemberében vette fel a kapcsolatot Pia Klemppel, aki korábban több NGO-s mentőhajó kapitánya volt, és az évek során több ezer embert mentett ki a vízből. Levelében azt írta, hogy több művet is alkotott, mely a menekültválsággal foglalkozott, az ezért kapott pénzt viszont nem szeretné megtartani, ezért mi lenne, ha venne egy mentőhajót.  Klemp a Guardiannek arról beszélt, hogy Banksy politikai nézetei miatt választhatta őt. Számára ugyanis az emberek kimentése elsősorban nem humanitárius cselekedet, hanem az antifasiszta harc egy eleme. Elmondása szerint a graffitis csak a pénzt adta, minden másban teljesen szabad kezet kaptak.

A 31 méteres hajón tízfős legénység szolgál, és német zászlóval futott ki a tengerre.  Az előkészületek a legnagyobb titokban zajlottak, mivel attól tartottak, hogy ha kiderül, hogy Banksy hajója menekülteket készül menteni, a hatóságok mindent meg fognak tenni azért, hogy ezt megakadályozzák, ezért csak azután beszéltek a sajtóval, miután megtörtént az első mentés.

Rovatok