Index Vakbarát Hírportál

Háborúval fenyegetett „kapzsi és inkompetens” vezetőket a török elnök

2020. augusztus 31., hétfő 12:14

Recep Tayyip Erdogan Franciaországnak és Görögországnak üzent.

Kapzsinak és inkompetensnek nevezte Recep Tayyip Erdoğan török elnök Franciaország és Görögország vezetőit – írja az AFP hírügynökség tudósítására hivatkozva. Erdoğan kirohanását a vasárnap megtartott, győzelemnapi megemlékezésre időzítette, augusztus 30-án ünnepli ugyanis Ankara a görög csapatok elleni háborút lezáró, 1922-ben aratott dumlupınari győzelmet.

Az évfordulót idén a Földközi-tenger térségében felvonultatott flottával, valamint éles lőgyakorlattal ünnepli a török kormány. A hétvégén kezdődött, újabb nagyszabású hadgyakorlattal Ankara mindenekelőtt Görögországnak üzen, erre utal egyebek mellett az is, hogy pénteken török vadászgépek repültek be az Athén által ellenőrzött légtérbe.  Az incidensre ráadásul akkor került sor, mikor az Egyesült Államok B-52-es stratégiai bombázót a görög légierő F-16-os gépei kísérték végig az országon.

 A rendszeres provokációt persze a görög kormány sem hagyja szó nélkül. Athén már korábban bejelentette, ők is felvonultatják erőiket a puskaporos térségben, a szerdán kezdődő, Ankara elrettentését célzó hadgyakorlathoz Ciprus, Olaszország és Franciaország is csatlakozik. A nyugati szövetségesek között egyébként Emmanuel Macron francia államfő képviseli a harciasabb álláspontot, Párizs már augusztus elején a Földközi-tenger térségébe vezényelte flottáját. 

– Vajon a görögök tudják, mi történhet velük kapzsi és inkompetens vezetőik miatt? A franciák tisztában vannak azzal, hogy nekik kell megfizetniük az árát a kapzsi és inkompetens vezetőik döntéseinek?

– fenyegetőzött vasárnap, a török hadseregnek címzett ünnepi beszédében Erdoğan. A török vezető hozzátette, ha harcra kerül sor, nem haboznak meghozni a szükséges áldozatokat. – A kérdés már csak az: mikor a Földközi-tengeren szembeszállnak velünk, vajon ők is felkészültek az áldozatokra? Az ellenségeinknek üzenjük, hogy csak hajrá – fogalmazott Erdoğan.

A hadgyakorlat hátterében a Ciprus partjainál elterülő energiamezők, valamit az Adria keleti részén húzódó kereskedelmi útvonalak feletti ellenőrzés áll. Az elmúlt években több más part menti ország, így Görögország, Ciprus, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre, a törökök azonban számos feltáró fúrást is végeztek, kiváltva a térség országainak haragját. 

Rovatok