Index Vakbarát Hírportál

Átlépte a vörös vonalat tajvani látogatásával a cseh szenátus vezetője, legalábbis Peking szerint

2020. szeptember 1., kedd 17:17

A Berlinben tartózkodó kínai külügyminiszter óva intett a kínai belügyekbe történő beavatkozástól, és figyelmeztetett, hogy Csehország második legmagasabb közjogi méltósága megfizeti tettének az árát.

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke szombaton kezdte meg látogatását egy népes cseh küldöttség élén Tajvanon, amelyet az "egy Kína" elve alapján Peking saját, elszakíthatatlan területének tekint. 

Vang Ji kínai külügyminiszter, aki nem rég indult európai körútjára, Heiko Maas német kollégájával tartott sajtótájékoztatóján szögezte le kedden Berlinben, , hogy Vystrcil

átlépte a vörös vonalat.

A cseh szenátus elnöke tajvani látogatását a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítésével indokolta, az általa vezetett 89 fős delegációban nem is véletlenül vannak a szenátus más tagjai mellett üzleti vezetők, egyetemi rektorok, de a szigeten tartózkodik Prága főpolgármestere is. 

Csehország nem tart fent diplomáciai kapcsolatokat Tajpejjel, viszont Tajvan - Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság után - Csehországba irányítja leginkább a beruházásait Európában. Több vezető tajvani vállalat - köztük a Foxconn, az Asus, az Acer és az AU Optronics - tart fenn gyárat Csehországban,  Prága pedig tavaly testvérvárosi kapcsolatot létesített Tajpejjel.

Főként elvi kérdés, nem gazdasági

Peking nem vak, tisztában van azzal, hogy milyen gazdasági kapcsolatai vannak a világban a szerinte szakadár tartomány Tajvannak. A kínai vezetés ugyanakkor az utóbbi időben fokozta nyomásgyakorlását számos területen, hogy a külpolitikában Pekinget kezeljék mint Kína fővárosát és politikai és közigazgatási központját. Az, hogy Vystrcil megbeszélést folytatott a sziget elnökével, Caj Jing-vennel, a parlament elnökével és a miniszterelnökkel, felér a tajpeji kormány elismeréseként mint különálló entitás. Szemléltető példája ennek az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a kínai nyomásra ignorálta Tajvant a koronavírus kitörésekor. 

Az "egy Kína" elvével ugyanis Peking és Tajpej is egyetért, miszerint a sziget és a szárazföld egy országot képez. Abban viszont már különböznek, hogy ki az ország vezetésének legitim örököse: a kínai polgárháború után kikiáltott Kínai Népköztársaság, élén a Pekingben regnáló Kínai Kommunista Párttal (KKP), vagy a szigetre menekült Kuomintang, amely Tajpejben állította fel székhelyét. 

Ich bin ein Taiwaner

Milos Vystrcil azonban virágnyelven keményen beszólt Kínának, miközben támogatásáról biztosította Tajvan függetlenségét. A tajvani parlamentben tartott beszédét John F. Kennedy 1963-as, nyugat-berlini, a Szovjetunióval nyíltan szembe helyezkedő beszédét idézte, amikor is a volt amerikai elnök kijelentette: berlini vagyok.

Vó se tájván zsren

Kennedy egy fánk

Jelen esetben mellékes információ, de azért szórakoztató: Kennedy kijelentését a hallgatóság először meglepetéssel fogadta, ugyanis az "ein Berliner" azt jelenti, hogy "egy fánk". Aztán perszer leesett mindenkinek, hogy az elnök az ikonikus mondatával azt akarta mondani, hogy egy közülük, és támogatja törekvéseiket a kommunizmussal és az elnyomással szemben.

 - jelentette ki Vystrcil mandarin nyelven a tajvani törvényhozásban, ami azt jelenti, hogy

Tajvani vagyok.

Ezzel pedig keményen beszólt Kínának, hiszen kínai nyelvtudásának fitogtatása előtt közölte azt is, hogy a volt amerikai elnök nyíltan szembeszegült a kommunizmussal és az elnyomással, ezért engedjék meg neki, hogy hasonló formában biztosítsa támogatásáról Tajvan népét. 

Nagy árat fog fizetni ezért

Vang Ji hétfőn reagált a Peking szemében arcátlanságnak minősülő cseh kijelentésre, mondván, hogy Vystrcilt

rákényszerítjük, hogy nagy árat fizessen rövidlátó viselkedéséért és politikai opportunizmusáért

és a szenátusi elnök "nyílt provokációját" nem fogják eltűrni. 

Ironikusan Berlinben, a kínai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Tajvan hovatartozásának megkérdőjelezése Kína belügyeibe történő beavatkozásnak minősül. 

A németek nem hatódtak meg

Heiko Maas a sajtótájékoztatóján azonban arról beszélt, hogy a drákói hongkongi biztonsági törvény miatti európai aggodalmak továbbra is fennállnak, ezért sürgette a jogszabály mihamarabbi visszavonását és a demokratikus választások megtartását a különleges gazdasági övezetnek minősülő Hongkongban. Hangsúlyozta, hogy Németország szeretné látni, ha a specifikusan Hongkongra és Makaóra vonatkozó "egy ország, két rendszer" elvét teljes mértékben alkalmaznák. Ez az elv arra irányul, hogy a két különleges övezet megtarthatja saját gazdasági és közigazgatási rendszerét, míg Kína többi részében lényegében azt csinál a KKP, amit akar. 

Maas azért odaszúrt még kínai kollégájának a cseh szenátusi elnök ügyében is. Mint mondta,az EU külpolitikáját szoros együttműködéssel bonyolítja, partnereit pedig tisztelettel kezeli, és a partnereitől is ugyanezt várja el. 

A kínai külügyminiszter mindazonáltal óva intett attól, hogy országa belügyeiben avatkozzanak, amely szóljon akár Hongkongról, akár Hszincsiangról. Ez utóbbi tartomány az otthona Kína ujgur kisebbségének, akiknek tagjait millió számra átnevelőtáborokba.  

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Rovatok