Index Vakbarát Hírportál

Így kezdték meg az évet az európai iskolák

2020. szeptember 1., kedd 17:05

Az oroszok hőmérőznek, a lengyelek büntetnek, a görögök még kivárnak - nincs meg a tökéletes recept a biztonságos iskolakezdéshez.

Ahány ország, annyi szokás - kitűnően illik ez az idei iskolakezdésre is. Mától az európai országok nagy részében becsengettek az iskolásoknak, de néhány európai országban még a jövőheti tanévnyitó is kérdésessé vált.  A Reuters összegyűjtötte, hogyan álltak a különböző országok szeptember 1-hez.

Oroszország

Hozzánk hasonlóan az iskolák az ősz első napjával nyitották meg kapuikat az oroszoknál is. Az ő “receptjük” egyszerű: csúsztatott órák és szünetek, hőmérős vizsgálatok a gyerekeknél, a betegeskedők elszeparálása és a tanárok kötelező maszkviselésével próbálják kiküszübölni a járványt. Az online oktatás nem lett felajánlva az orosz iskoláknak.

Norvégia

Nincs kötelező maszkhordás, se online oktatás, cserébe szigorú szabályok betartása mellett kezdhetik el az iskolát a norvégok. A gyerekeknek kötelező az osztálytársaikkal maradniuk, nem vegyülhetnek a többi diákkal, még az udvaron sem. A betegeskedő gyermekeknek viszont kötelező otthon maradniuk és COVID tesztet csináltatniuk. Az óvodások azonban egy kis megfázás ellenére is mehetnek az intézményekbe.

Görögország 

Az iskolákat várhatóan szeptember 7-én nyitják meg, ám elképzelhető, hogy még ez az időpont is későbbre tolódhat. 

Azt már most tudni, hogy az osztályok 17 fősek lehetnek maximum, valamint  a diákoknak és a tanároknak is kötelező lesz a maszk viselése. Cserébe mindenki kapott egy-egy textil maszkot.

Franciaország

A franciák is a hagyományos iskolakezdés mellett tették le a voksukat - fertőtlenített osztálytermek és limitált osztályok várták ma a nebulókat. A megjelenés az iskolákban kötelező, ám fertőzés esetén ideiglenesen lezárják az intézményeket.

Olaszország

A dél-európai országban szeptemberben 14-én kezdődik a tanév, egyelőre nem tudni milyen feltételekkel. Az első becsengetés időpontja vélhetően csúszni fog, hogy ne egyszerre érkezzenek a diákok az iskolába. Terveik szerint új, egyszemélyes asztalok fognak érkezni az intézményekbe, hogy biztonságosan tudják tartani a távolságot a diákot. Maszkot csupán az épületbe be- és kilépés során kell csak felvenniük. 

A Reuters információi szerint további állami támogatást kapnak a tömegközlekedési vállalatok, hogy a járatsűrítéssel minél biztonságosabban tudjanak eljutni az iskolákba a diákok.

Abban az esetben, ha egy tanár vagy diák megfertőződik, az iskola vezetősége és helyi egészségügyi hatóságok feladata eldönteni, hogy bezárják az iskolát vagy csak néhány osztályt.

Rovatok