Index Vakbarát Hírportál

Kína fogva tart egy ausztrál műsorvezetőt

2020. szeptember 1., kedd 12:04 | aznap frissítve

A Kína és Ausztrália közötti feszültség, amikor az ausztrál kormány kapott egy hivatalos értesítést a kínai kormánytól arról, hogy egy ausztrál állampolgárságárt, nevezetesen Cheng Lei műsorvezetőt letartóztatták és fogva tartják augusztus 14-e óta. A letartóztatás oka ismeretlen. Ausztrália külügyminisztere, Marise Payne egy rádióadásban elmondta, hogy Cheng-et vád nélkül tartják fogva és még tarthatják hónapokig.

A kínai törvény nem tartja szükségesnek a vádemelést a letartóztatáshoz. Igyekszünk több információt szerezni arról, hogy meddig tarthatják fogva vádemelés nélkül.

Cheng műsorvezető volt a kínai állami tévé (CCTV) nemzetközi szekciójánál (CGTN). A kínai állami tévé a letartóztatás óta minden Chengre utaló anyagot eltüntetett weboldaláról és közösségi oldalairól. A nő 2012 óta dolgozott a csatornánál, az ország egyik legrangosabb üzleti műsorát vezette, a Global Businesst. 

Kína és Ausztrália kapcsolata már az elmúlt hónapokban is feszült volt.  Miután Ausztrália májusban elindított egy vizsgálatot a koronavírus eredetével kapcsolatban, Kína a kereskedelmen keresztül vágott vissza Ausztráliának; a legtöbb ausztrál hús importját felfüggesztették, valamint magas vámokat emeltek az ausztrálok árpatermékeire.

Rovatok