Index Vakbarát Hírportál

Durva szabályokkal készül a tanévkezdésre Olaszország

2020. szeptember 1., kedd 19:13 | aznap frissítve

Szeptember 14-én kezdődik a tanév Olaszországban, és úgy tűnik, hogy a lehető legszigorúbb szabályokkal próbálják majd megakadályozni a koronavírus terjedését. Igazán azonban csak a gyakorlat tudja majd igazolni, hogy ezek a rendelkezések mennyire hatásosak.

Nem  igazán volt még olyan év, hogy az iskolakezdés teljesen zökkenőmentesen indult volna, most azonban ez világszerte komoly kihívást jelent. Ezúttal a szülőknek és a diákoknak nemcsak az általános problémákkal kell megküzdeni - mit, honnan, mikor érdemes beszerezni, melyik nap ki viszi a gyereket az iskolába, mikor jönnek meg a tankönyvek -, hiszen a koronavírus újbóli terjedése miatt tulajdonképpen teljesen újra kell írni a szabályokat. 

Olaszországban különösen nehéz időszak ez, hiszen a tanárok 40 százaléka 55 év feletti, ráadásul kicsit többen is vannak, mint mi, itt Magyarországon, hiszen az ott bejelentett intézkedések

mintegy hét és fél millió diákot, és több mint nyolcszázezer oktatót érintenek. 

Emlékezetes, hogy március 10-én Olaszország állította le elsőként az oktatást, vezette be a legszigorúbb szabályokat, és az egyetlen európai ország volt, ahol azóta sem nyitottak újra az iskolák - olvasható a Telegraph oldalán. 

A szigorúnál is szigorúbb szabályok jönnek 

Olaszország azok közé az országok közé tartozik, amelyeket a legrosszabbul érintett a vírus: több, mint 35 ezer ember halt meg koronavírusos fertőzés következtében.

A veszteségek csökkentése érdekében tehát közös útmutatást készített az oktatási tárca és az egészségügyi hatóságok a szeptember 14-i tanévkezdés előtt, amelyet kedden mutattak be. A BBC értesülései szerint egy osztályba kevesebb diák jár majd, és minimum egy méter távolságra kell majd őket ültetni, így különböző tanulócsoportok jönnek majd létre, és szombaton is tartanak majd órákat. A lehetőségekhez mérten ezeket megpróbálják a szabadban megszervezni, illetve nagyobb termekben, legyen ez múzeum, vagy színház. 

Kötelező, vagy nem a szájmaszk?

Habár az általános iskolákban nem teszik kötelezővé a szájmaszk viselését a járvány miatt, a felsőbb évfolyamokba járó

diákoknak és a tanároknak azonban viselniük kell a maszkot az új oktatási járványprotokoll szerint

Utóbbiak átlátszó maszkot kapnak.

Magyarul, hat és tizennégy éves kor között nem lesz kötelező a szájmaszk a tantermekben, ha a diákok között biztosítják a legalább egyméteres távolságot. Az iskola más területein, így a folyosóktól a menzákig,  nekik is maszkot kell hordaniuk. Ezzel szemben a felsőbb osztályokban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban a tanórákon kötelező lesz a szájmaszk viselése. A diákok bármilyen típusú maszkot viselhetnek. A pedagógusok számára speciális, átlátszó maszkokat gyártattak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.

A járvány terjedésének esetleges erősödése esetén a helyi egészségügyi szervek az érintett oktatási intézményben 11 éves kortól kötelezővé tehetik a szájmaszk viselését, tehát az előírások regionálisan változók lehetnek. 

Hamarosan jön a fekete leves

A közmédia tudósítója szerint kiemelt problémát jelenthet a rendelkezések bevezetésénél a helyhiány, hiszen az iskolákat a második világháború előtt, vagy közvetlenül utána építették. Ezért a biztonsági távolságtartás miatt számos iskola délelőtti és délutáni turnusokban indítja majd az oktatást. Lesznek félmegoldások is: a diákok fele az egyik héten iskolai jelenlétben, a következő héten interneten követi az oktatást. Sárközy Júlia azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy az oktatási minisztériumtól ígért 2,4 millió egyszemélyes pad nagy része még nem érkezett meg az iskolákba.

A pedagógus szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy az olaszországi tanárok több mint fele ötven évnél idősebb, az Európai Unióban mért 36 százalékos átlaghoz képest. Az ebbe az életkorba tartozó tanárok veszélyeztetettnek számítanak.

Egyelőre nem tiszta minden részlet

Azt sem tudni egyelőre, hogy a tanulók testhőmérsékletét reggelente a családoknak kell megmérniük vagy az iskolában, érkezéskor. A gyakorlat mutatja majd meg, mi történik, ha egy gyerek lázas vagy pozitívnak bizonyul a koronavírusra. Az esetleges intézménybezárást az igazgatóval közösen döntik el, a thelocal.it azonban az egészségügyi miniszterre hivatkozva azt írja, elképzelhető, hogy átmenetileg be kell zárni az adott iskolát. 

A tömegközlekedés is készül az iskolakezdésre: a buszokon, metrón, villamoson a korábbi ötvenről nyolcvanszázalékosra emelték a helykihasználtságot. Az egészségügyi miniszter kijelentette, az oktatást teljes biztonságban készülnek újraindítani. A tervek szerint, ha a járványhullám ismét fokozódik, újból az interneten folytatják az oktatást.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Stefano Guidi

Rovatok