Index Vakbarát Hírportál

Románia: választás maszkok és függönyök mögött

2020. szeptember 1., kedd 17:24 | három éve frissítve

Pénteken dördül el a startpisztoly és szeptember 27-ig versenyezhetnek egymással a romániai pártok és független jelöltek az esedékes helyhatósági választásokon. A határontúli magyar pártok is rajthoz állnak.

Romániában péntektől három héten keresztül gyűrhetik egymást a politikai ellenfelek, ezt követően szeptember 27-én vasárnap a választok véleményt formálhatnak, várhatóan rendhagyó módon.

A román Választási Hatóság (pontos nevén: Román Állandó Választási Hatóság) egy szeptember eleji közleménye szerint, igencsak regulázza az indulókat, mint írják: a választók érdekében. Ludovic Orbán miniszterelnök még a kommüniké megjelenése előtt augusztusban egy tévé interjúban spoilerezett, szinte ugyanazt a tartalmat mondta el, mint később a választási hatóság. Szerinte minden kampányeseményt csak és kizárólag maszkban lehet megtartani, a résztvevők számát is igencsak korlátozzák. Beltéri események nem lehetnek vagy csak kis számban (eddig még senki nem írta le mi a maximum létszám - a szerk. megj.), nagygyűléseket egyáltalán nem tarthatnak az indulók és a köztereken is csak pár fős, egymástól távol maradó, maszkos hallgatóság lesz elfogadott.

A Választási Hatóság merev szabályokat ír elő a választási irodákban, központokban egyaránt, amelyek megterhelik a helyi költségvetéseket

. A szavazókörzetekben biztosítani kell maszkokat - legalább öt darabot delegáltanként, illetve a választóknak is szükségszerűen min. egy darabot - védőkesztyűt, fertőtlenítő szereket, gumikesztyűket, és minden nagyobb szavazókörzethez készenléti orvosi szolgálatot kell rendelni. Ez az óvintézkedés kimagaslóan megdobja az amúgy is költséges választást. Constantin Mitulețu Buică a Választási Hatóság elnöke ezen felül még a szavazókörzetek felkészületlensége miatt is aggódik. A főváros és a megyei jogú városok sem állnak valami jól védekezés szempontjából, a rurális közegről szót sem ejtene. Szerinte a helyi önkormányzatok egyáltalán nem is kezdték el bevezetni az óvintézkedéseket. Kérdés számomra, hogy mely hatóságnak lesz végrehajtó felhatalmazása ellenőrizni esetleg szankcionálni az esetleges kihágásokat - mondta az elnök.

A román médiafax hírügynökség számításai alapján, a nemrég lezajlott európai parlamenti választásokra nagyjából fél milliárd lejt (100 millió euró), a mostani választásokra kb a duplájára növekedhetnek a költségek, 200 milliós kiadással számolnak.

Romániában 19 millió választásra jogosult személy van.

Magyar esélyek
A határontúli magyar pártok is szép számban delegálnak jelölteket, sok helyen magyar - magyar verseny várható. Kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke elmondta, hogy 8390 jelöltet indít, közel 200 településen lát esélyt a polgármesteri tisztségek megszerzésére. Arra buzdítja a magyar közösségek, hogy a pandémia ellenére is, a megfelelő óvintézkedések betartásával, félelem nélkül éljen szavazati jogával, hogy továbbra is erős képviselete legyen a romániai kisebbségnek. Az RMDSZ, a kampány rövidsége miatt nem tervez előválasztást, a jelölteket a megyei tagszervezetek választják, delegálják. Arra az újságírói kérdésre: hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt “összeolvadásából” keletkezett Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) tervez-e összefogni, Kelemen Hunor azt válaszolta, hogy nem zárja ki, hogy a Szövetség listáján helyet biztosítsanak RMDSZ-en kívüli szervezeteknek, de eddig őket senki sem kereste, jogilag meg az EMSZ nem is létezik.

Az RMDSZ és az MPP még a nyáron megszakította együttműködési tárgyalásait, mindkét fél a másikat okolja a meghiúsult tárgyalásokért.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) 160 helyszínen mintegy 2200 önkormányzati képviselőjelölttel, valamint 94 polgármesterjelölttel vág neki a szeptember 27-én tartandó önkormányzati választásoknak - jelentette sajtótájékoztatón Csomortányi István, a pártszövetség társelnöke. A politikus elmondta: a januári kongresszusi döntéseknek megfelelően az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikai szövetségként jegyezte a bíróságon az Erdélyi Magyar Szövetséget, és az önkormányzati választások után elindítják a két párt fúziójából létrejövő Erdélyi Magyar Szövetség nevű párt bejegyzését is. forrás: Maszol.ro.

Marosvásárhely a tét!
Az RMDSZ felszántja a várost - jelentette ki Porcsalmi Bálint szövetségi kampányfőnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Soós Zoltán polgármester jelölt jobb esélyekkel indul, mint négy éve - ezt látszik igazolni egy friss szövetségi felmérés. 2016-ban Soós Zoltán 25 537 szavazatot kapott, Dorin Florea 27 262-őt. 

Rovatok