Index Vakbarát Hírportál

A gyerek, aki tizenévesen megdöntött 4 világrekordot

2020. szeptember 2., szerda 17:48 | aznap frissítve

A már 20 éves Bhanu Prakash agya tízszer gyorsabban számol az átlag emberénél. Bhanu szerint az ő titka a gyakorlás, amit egy súlyos gyerekkori balesete után kezdett el.

Az akkor ötéves Bhanu Prakasht 2005-ben ütötte el egy teherautó. Súlyos fejsérülése lett: eltört a koponyája. Több műtétre is szükség volt, mielőtt az orvosok gyógyszer által előidézett kómába tudták fektetni. Amikor egy héttel később a kisfiú felébredt, az orvosok azt mondták szüleinek, hogy Bhanu a fejsérülése miatt élete végéig kognitívan sérült lehet.

Az elkövetkezendő egy évet ágyhoz kötve töltötte. Bhanu egy éves gyógyulása alatt, hogy ne unatkozzon, megtanult sakkozni és logikai feladványokat oldott meg, végül egyre bonyolultabb matematikai példákhoz jutott el. Mivel nem járhatott iskolába egy évig, fejlődését tekintve egyedül a számokra és logikai feladatokra számíthatott.

2007-ben a már hét éves fiú harmadik lett az indiai Andrha Pradesh állam fejszámolási versenyén. Édesapját könnyekre fakasztotta fia eredménye,

BHANU ÁLLÍTÁSA SZERINT APJA BÜSZKESÉGE ÉS NEM A MEDÁL VOLT AZ, AMI MOTIVÁLTA ŐT A TOVÁBBI VERSENYZÉSBEN. 

Azóta Bhanu számos versenyt megnyert, többek között 2011-ben az Indiai Országos Fejszámolási Versenyt. 13 éves korától kezdve ő képviselte Indiát a nemzetközi versenyeken, amiken 

négy világ rekordot döntött meg fejszámolásból, hatványozásból és mentális matematikából.

 50 Limca (egy indiai könyv, amiben az indiaiak által elért világrekordokat tartják számon) rekordot is megdöntött, ami miatt a legendás indiai matematikussal, Shakuntala Devivel említik egy lapon.

Amikor megkísérlek megdönteni egy rekordot, olyan mintha a világ lelassulna körülöttem. Ahogy a neuronok száguldanak az agyban, az ember úgy érzi, hogy bármire képes lehet. Szóval azt mondanám, hogy olyan érzés mintha egy szuperhős lennél. Majdnem.

– mesélte Bhanu flow-élményét a CNN-nek.

2020 augusztus 15-én Londonban Bhanu az első ázsiaiként, valamint az első nem-európaiként nyerte meg a Világ Fejszámolási Bajnokságát. A fiú fejszámolás sebessége annyira elképesztette a bírákat, hogy plusz számolásokat is adtak neki, hogy bizonyítsa pontosságát. 

Menővé tenni a matekot

2018-ban Bhanu megalapította az Exploring Infinites edukációs alapítványt, ami azt tűzte ki céljául, hogy megszeretteti az indiai iskolásokkal a matematikát. Matek szakköröket tartanak iskolásoknak már nemcsak Indiában, hanem Bangdaleshben és Indonéziában is. Az online kurzusaikat amerikai és brit diákok is igénybe vették.

A kaland akkor kezdődött, amikor ellátogattam indiai általános iskolákba és a gyerekek nem tudták, hogy a szorzás egy ismételt hozzáadás. Indiában az állami iskolákba járó gyerekek közül négyből három gyereknek van problémája az alap számolások megértésével. Ez a tapasztalat ütött meg annyira, hogy elkezdjek gondolkodni egy olyan programon, ami képes érdekessé és kihívássá tenni a matekot a gyerekek számára. 

– nyilatkozott ötletéről Bhanu. A világbajnoknak nyíltan vállalt szándéka, hogy küzdjön a matekfóbia ellen. 

Nem vagyok benne biztos, hogy szeretnék még tovább versenyezni. Nem hiszem , hogy kéne. Már elértem, hogy az emberek odafigyeljenek arra, amit mondok, nincs szükség rá, hogy a képességeimet bizonyítsam. Nem akarok a matematika arca lenni – abból van elég. Én a matekfóbia elleni küzdelem arca szeretnék lenni. Ilyen egyszerű.

(CNN)

Rovatok