Index Vakbarát Hírportál

Amerika becsukta az ajtót a WHO-vakcina előtt

2020. szeptember 2., szerda 17:53 | aznap frissítve

A WHO által elindított nemzetközi vakcina fejlesztésben nem kíván részt venni az Egyesült Államok. A döntés, amit kritikus pillanatában hozott meg a szövetségi kormány (az Államokban a koronavírus-fertőzöttek száma elérte a hatmilliót), kizárja az országot egy több mint 170 országgal együttműködésben elindított vakcina fejlesztő és kutató programból.

Egyébként júliusban már megkezdődött a USA hivatalos kilépése a WHO-ból. 

A következőket nyilatkozta az eset kapcsánJudd Deere, a Fehér Ház szóvivője:

A USA továbbra is elkötelezett nemzetközi partnerei felé abban, hogy együtt legyőzzük ez a vírust. Ugyanakkor nem leszünk a korrupt WHO és Kína által befolyásolt szervezetek által korlátozva. 

Az USA-ban már három gyógyszerészeti cég (Moderna, Pfizer, AstraZeneca) tart a vakcina tesztelés harmadik fázisában és két másik pedig várhatóan szeptember közepére fog a harmadik fázisba lépni. 

Trump elnök vezetése alatt példa nélküli ütemben haladtak a vakcina és gyógyászati fejlesztések, kutatások és tesztelések, hogy végül áttörő és hatásos gyógymódokat szolgáltathassanak. Az elnök semmilyen költséget nem fog megspórolni annak érdekében, hogy biztosak lehessünk, hogy bármilyen új vakcina megjelenik, az megfelel az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet) elvárásainak biztonság és hatásosság terén. 

– közölte a szóvivő. 

(CNN)

Rovatok