Index Vakbarát Hírportál

Eddig 27 ország jelentkezett az orosz vakcinára

2020. szeptember 2., szerda 17:07

Nem lesz nyomásgyakorlás Oroszországban, hogy a hazai oltást válasszák az emberek, ígéri a miniszter.

"Az embereknek meg kell adni a választás lehetőségét. És itt senki sem fog senkire nyomást gyakorolni, hogy milyen védőoltást csináltasson" – nyilatkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

Eddig 27 ország jelentette be igényét arra, hogy kipróbálhassa a vakcinát a kereskedelmi megrendelést megelőzően, sőt már a szállítások is megkezdődtek. Az év végéig havi másfél millió adagra tervezik felfuttatni a termelést, amit a későbbiekben tovább bővíthetnek. A Szputnyik V oltóanyagot a Binnopharm, a Generium és az R-Pharm gyógyszergyár állítja majd elő - emlékeztet az MTI.

Az első orosz vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza hivatalosan szombaton kezdődik meg, de szerdai jelentések szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a jobboldali politikát követő Oroszország Liberális Demokrata Pártja nevű parlamenti párt vezetője önkéntesi minőségben beoltatta magát.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma már egymillió fölé emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint és ezzel az ország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok, Brazília és India után.

Rovatok