Index Vakbarát Hírportál

Fogyóeszköz lett az Orbán-kormány számára a szlovéniai nagykövet

2020. szeptember 2., szerda 07:21 | aznap frissítve

Fél éven belül már a harmadik nagykövet képviseli Magyarországot Ljubljanában – derül ki a hvg.hu cikkéből. A meglepő kádercserékre Orbán Viktor miniszterelnök szlovéniai látogatása irányította rá a figyelmet.

Amikor a kormányfő a határzár életbe lépése előtti napon Bledbe látogatott, európai hivatali kollégáin kívül találkozott a három hónapja kinevezett magyar nagykövettel is. Dávid Andor Ferenc beosztottként azelőtt is a szlovéniai magyar diplomáciai testületnél dolgozott, de annak vezetője akkor még Szilágyiné Bátorfi Edit volt.  A nagykövet asszony azzal vált ismertté, hogy egy helyi lap Orbán Viktort náci karlendítéssel ábrázoló cikke után a szlovén kormány beavatkozását kérte.

Mivel az idő tájt még nem a magyar miniszterelnök barátja, Janez Jansa állt a ljubljanai kormány élén, a próbálkozás nem járt eredménnyel, sőt, az ottani külügyminisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett. A szlovén sajtószövetség is elfogadhatatlannak nevezte a nyomásgyakorlást, a címlapot alkotó karikaturista pedig bocsánatkérését is maró gúnyba csomagolta .

A frissen megjelent Magyar Közlönyben a hvg.hu figyelt fel elsőként az idei év  külképviseleti személyi változásai között a gyors ljubljanai kádercserékre. Eszerint Szilágyiné Bátorfi Edit utódjává  február 3-án Vass-Salazar Máriát nevezték ki, aki korábban a londoni nagykövetség első beosztottja majd a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője volt. Ám őt május 6-án már fel is mentették új tisztsége alól, és a kanadai magyar diplomáciai képviselet vezetésével bízták meg.

Az nem derül ki, hogy a nagykövet asszony kiutazott-e egyáltalán Ljubljanába, de a kinevezés és a felmentés közötti idő a hvg.hu szerint még a bemutatkozó látogatásokra is aligha lehetett elég. Elképzelhető tehát, hogy Vass-Salazar Mária valójában nem is lépett hivatalba, Borut Pahor köztársasági elnök közösségi oldalán legalábbis nincs nyoma annak, hogy átadta volna megbízólevelét, úgy, ahogyan azt Dávid Andor Ferenc augusztusban megtehette.

Mindenesetre az, hogy egy frissen kinevezett nagykövetként Vass-Salazar Máriát három hónap után a világ másik felébe küldték, a hvg.hu szerint a leginkább udvariatlanságnak számít a fogadó országgal szemben, ráadásul azt sugallja, hogy az Orbán-kormánynak nincs túlságosan átgondolt személyzeti politikája.

Rovatok