Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Pol Pot hóhéra

2020. szeptember 2., szerda 10:17

Súlyos titkokat vitt magával a sírba.

Hetvenhét éves korában Kambodzsában meghalt a rettegett vörös khmerek egyik hajdani vezetője. Kaing Guek Eav – mozgalmi nevén Duch – a Mao-Ce-Tung ideológiáját követő helyi kommunisták leghírhedtebb kínzóközpontját, az S-21 börtönt irányította. Tizenhatezer férfit, nőt és gyermeket öltek meg itt a közül a legkevesebb  kétmillió közül,  akinek a haláláért felelősek a Kína támogatását élvező polpotisták az uralomra jutásuk előtt virágzó kultúrával rendelkezett délkelet-ázsiai országban. 

Az aránytalanságot tükrözi az is, hogy rémtetteikért mindössze öt embert vontak felelősségre. Ráadásul Duch csak afféle középszintű végrehajtója volt a terrornak. Az egykor matematikát tanító, öt nyelven beszélő professzor hatékonyságát mutatja, hogy a Tuol Slengbe került 16 ezer gyanúsított közül mindössze heten maradtak életben. És az S-21 csak egyike volt a számos hasonló haláltábornak. A foglyok nemcsak a kínzásoknak és a kényszermunkának estek áldozatául, hanem éhínség és betegségek is tizedelték őket.

Emberiség elleni és háborús bűncselekmények miatt az ENSZ védnökségével felállított nemzetközi bíróság 2012-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte az akkor 69 éves Duchot. Az ítéletet sokan történelmi jelentőségűnek nyilvánították, mivel ez volt az első eset, hogy a múlt század egyik legembertelenebb diktatúrájának egyik tisztviselőjét felelősségre vonták. Még ha 31 év késéssel is.

Rovatok