Index Vakbarát Hírportál

Pompeo bekeményít: nem akar amerikai földön több Konfuciusz Intézetet látni

2020. szeptember 2., szerda 17:22

A fokozódó Washington-Peking konfliktus áldozatává válhatnak az amerikában működő Konfuciusz Intézetek. Az Egyesült Államok külügyminisztere kémtevékenységgel vádolja Kína kulturális intézményeit, és nyíltan azok bezárásában reménykedik.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden reményét fejezte ki, hogy az év végéig sikerül teljesen felszámolni a Konfuciusz Intézetek hálózatát az Egyesült Államokban, írja a South China Morning Post. A Fox Business Network-nek adott interjújában úgy fogalmazott: „szerintem lassan mindenki kezdi felismerni a hozzájuk társuló kockázatokat”, továbbá azzal vádolta az intézményeket, hogy azok 

kínai kollaboránsokat és kémeket toboroznak az amerikai kampuszokon.

A Konfucius Intézetek már korábban is Washington és Peking csörtéjének középpontjába kerültek. Augusztusban az amerikai külügyminisztérium diplomáciai képviseletté nyilvánította az Amerikában működő 75 Konfuciusz Intézetet központját. Így azok tevékenysége immár diplomáciai missziónak minősül, ami természetesen egészen más nemzetbiztonsági megítélés alá esik, mint egy egyszerű oktatási és kulturális intézmény tevékenysége. Az akkori indoklás szerint a hálózat kínai propagandát terjeszt, valamint rosszindulatú befolyásolást folytat. Az azonban még ebben a felfokozott helyzetben is meglepő fordulat, hogy immár a Trump adminisztráció az egész hálózatot felszámolná.

A Konfuciusz Intézetekkel szembeni gyanakvást magyarázhatja, hogy a kínai egypártrendszerben valóban nem választhatók el élesen a politika, a kultúra, vagy éppen a gazdaság területei.

Tavaly például, a belga titkosszolgálatok kezdeményezésére, a brüsszeli Konfuciusz Intézet igazgatóját minősítették nemzetbiztonsági fenyegetésnek. Pompeo ezúttal azonban nem fogalmazott meg konkrét vádakat. Az pedig önmagában nem tűnik példátlannak, hogy titkosszolgálatok a legkülönbözőbb eszközökkel, például kulturális intézeteken keresztül is próbálnak befolyást szerezni.

Egy differenciáltabb megközelítés talán célravezetőbb lenne, ahol teret engednek a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésének, de szorosabb megfigyelés alatt tartják az intézmények tevékenységét. Adódik a kérdés, hogy ez Kína esetén lehetséges-e, vagy a monolit kínai rendszerben az élet különböző szférái elválaszthatatlanok egymástól? A Trump adminisztráció egyre határozottabban utóbbi álláspontra helyezkedik, és igyekszik elvágni az Egyesült Államokat és Kínát összekötő szálakat. A két ország gazdasági egymásra utaltsága mellett azonban kérdéses, hogy ennek mennyi realitása van. Márpedig ha Kínától nem tudja elvágni magát a világ, minden korábbinál nagyobb szükség lenne a kultúrák közötti párbeszédre, a Konfuciusz Intézetek pedig pont ezen dolgoznak.

Rovatok