Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű széndioxid került a levegőbe az északi erdőtüzek miatt

2020. szeptember 3., csütörtök 16:11 | aznap frissítve

Mindeddig 244 megatonna, azaz 244 000 kilotonna, azaz 2,44 × 10¹¹ kilogramm szén-dioxid került a légkörbe csak a Föld északi részén égő tüzek miatt.

A Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) adatai szerint 

csak az Északi-sarkkör mentén fellángolt erdőtüzekből

került 244 megatonna szén-dioxid a légkörbe 2020. január 1. és augusztus 31. között. És az évből még van 4 hónap.

Nem kell aggódni, tavaly is hasonló intenzitással égtek az erdők a Föld északi felén, de akkor az egész évben csupán 181 megatonna szabadult a légkörbe.

A CAMS által észlelt tüzek legnagyobb része az oroszországi Jakutföldön, Szibériában tomboltak, méghozzá - a CNN tudósítása szerint - több millió hektáron. Az alábbi ábrán jól látszik, hol lángolnak az erdők a bolygón, de sejthető, hogy az utóbbi időben bejáratott helyek is égnek, tehát az Amazonas egyes részei és Kalifornia

Matekozzunk még egyszer: 

1 hektár az 10 000 m² , 1 millió hektár az 1 milliószor 10 000 m², több millió meg még többször annyi, tehát elképzelhetetlenül nagy kiterjedésű területen égtek és égnek a tüzek csak Szibéria északi részén. 

 Ennek tekintetében pedig nem is csoda, hogy 

 244 megatonna, azaz 244 000 kilotonna, azaz 2,44 × 10¹¹ kilogramm szén-dioxid került a légkörbe.

Szakértők szerint a tüzek eredete bizonytalan, vannak úgynevezett  zombitüzek, amelyek a föld alatt izzanak és a téli időszakot is átvészelik, hogy a jó idővel újra lángba borítsák környezetüket. 

A CNN beszámolója szerint a tüzek füstje nagyobb területet borított be, mint mint Kanada területének egyharmada. Az Észak-Amerikai ország területe majdnem 10 millió km², tehát

legalább 3 millió km² területet borítottak be a jakutföldi lángok veszélyes füstje. 

Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója szerint a sarkkörön túli tüzek is jelzik, hogyan változik az éghajlat és a környezet a térségben.

Mivel a környezet melegebbé és szárazabbá vált, ez kedvez a tüzeknek, s ha egyszer lángra kaptak, hosszú ideig égnek háborítatlanul - fűzte hozzá a tudós. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tüzekből származó füst rengeteg légszennyező anyagot tartalmaz, ami az időjárástól függően nagyon hosszú utat képes megtenni. Átkel az Északi-tengeren és elér egész Észak-Amerikáig. A keletkezésétől több ezer kilométerre élő populációt is érinti - mutatott rá Parrington.

Forrás: MTI/CNN

Rovatok