Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Újra drámai a helyzet Olaszországban

2020. szeptember 4., péntek 20:13

Egy nap alatt 1733 új beteget regisztráltak.

Egy nap alatt 1733 új beteget regisztráltak Olaszországban, ami a május 2-i járványszintnek felel meg az egészségügyi tárca péntek esti adatai szerint, de rekordot döntött a huszonnégy óra alatt végzett vírustesztek száma is.

Az igazolt fertőzöttek száma a korábbi 1397-ről emelkedett tovább. Az utóbbi egy hét alatt majdnem negyven százalékkal nőtt a pozitívak tábora. Magasnak számít a naponta végzett tesztelések száma is: egy nap alatt 113 ezer vizsgálatot végeztek, ami február óta a legmagasabb adat. Csütörtökön 92 ezer vírustesztet végeztek el. A járvány több mint hat hónapja alatt pedig már több mint 9 millió vírustesztet hajtottak végre. Az 1733 új fertőzött a május 2-i helyzetnek felel meg, amikor Olaszországban még kijárási korlátozás volt érvényben. Utóbbit május 18-án oldották fel, Olaszország belső tartományi és külső határait június 3-tól nyitották meg újra.

Norvégia veszélyes országok közé sorolta Olaszországot

Jelenleg több mint 30 ezer az aktív betegek száma, az augusztus eleji 12 ezerhez képest. Kórházban 1607 beteg van, százhuszonegyen intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet, 377-et az utóbbi egy napban Lombardiában szűrték ki,  míg Venetóban  273,  Lazio és Campania tartományban pedig 171-171 új beteg bukkant fel. Már nincsen régió, ahol ne találnának új fertőzötteket. Országos szinten tizenegy beteg halt meg a csütörtöki tíz után. A halálos áldozatok száma 35 518-ra emelkedett. A gyógyultak száma 208 ezer felett van. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 274 644-et. Pénteken bejelentették azt is, hogy Norvégia a veszélyes országok közé sorolta be Olaszországot. Oslo nem tanácsolja az olaszországi utazást, és az onnan érkezőket Norvégiában karanténba helyezik.

A járvány áldozataira emlékeznek

Milánóban péntek este a koronavírus-járvány áldozatairól emlékeznek meg a dómban bemutatott koncerttel. A Scala operaház zenekara, Riccardo Chailly karmester vezénylésével Giuseppe Verdi Requiemjét adja elő. A koncertre, amelyen Sergio Mattarella államfő is jelen lesz, közönségként az egészségügyi dolgozókat, a rendőrség tagjait, a járvány tetőzésének hetében dolgozó önkénteseket hívták meg. A Requiemet az olasz közszolgálati televízió is közvetíti, valamint az első beteget jelentő Codogno város dómjában és főterén is sugározzák kivetítőn. Codognóban szűrték ki az első olaszországi koronavírusos fertőzöttet február 21-én. A 38 éves, Mattia nevű férfi egy hónapig volt kórházban, azóta meggyógyult, éppen pénteken focizott először barátaival - jelentette az olasz sajtó.

Rovatok