Index Vakbarát Hírportál

Rossz statisztikákat mutatnak a V4-ek, rekordmagas az új fertőzöttek száma Csehországban

2020. szeptember 5., szombat 11:24 | aznap frissítve

Rekordmagas szintet ért el a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatása szerint előző nap 798 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki.

Márpedig ez 118-al több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Csütörtökön még csak 680-an kapták el a fertőzést.

A napi esetek száma egyébként szeptember elseje óta emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal. Az utóbbi napokban a közép-európai régió országai közül Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma – írja az MTI.

Hozzáteszik, március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, több mint 27 ezer ember kapta el a fertőzést Csehországban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 429-en haltak meg, míg több mint 19 ezren meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma mintegy 7800.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív teszt esetén a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent.

Több cseh miniszter és parlamenti képviselő is karanténban van, mert megbetegedett, vagy kapcsolatba került a fertőzöttekkel. A járvány a művészeket és a sportolókat sem kíméli, pozitív lett a koronavírus tesztje Margita István magyar származású, nemzetközi hírű cseh operaénekesnek és feleségének Hana Zagorovának, aki a cseh könnyűzene egyik legendája. 

A cseh fejlemények azért is érdekesek, mert a magyar kormány a héten döntött úgy, hogy enyhíti a belépést a V4 országokból érkezők számára.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a csehek, szlovákok és lengyelek számára a belépéshez elegendő egy öt napon belüli negatív koronavírusteszt. Erről Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is beszámolt hétfőn, úgy fogalmazott:

a „cseh példát” kiterjesztik az egész V4-re, így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra.

Bár Csehországban és Magyarországban kifejezetten rossz a helyzet,

általánosságban is elmondható, hogy a közép-európai régión most söpör át a koronavírus második hulláma.

Szlovákiában augusztus közepén kezdett el emelkedni a regisztrált napi fertőzöttek száma, a legfrissebb, pénteken közölt adatok szerint egy nap alatt 137 új beteget találtak. Északi szomszédunknál eddig összesen 4526 beteget vettek nyilvántartásba a Worldometers adatbázisa szerint.

A másik kivételezett szövetségesünknél, Lengyelországban több mint hetvenezer háromszáz megbetegedést regisztráltak eddig. Esetükben március óta stabilan kúszik fel a járványgörbe, a héten eddig 3517 új fertőzést vettek nyilvántartásba.

Rovatok