Index Vakbarát Hírportál

London nem fél a megállapodás nélküli Brexittől

2020. szeptember 7., hétfő 06:42

Boris Johnson október közepéig, az EU-csúcsértekezletig megegyezésre akar jutni az Európai Unióval, mert szerinte egy annál későbbi megállapodást már nem lenne idő a december vége (az átmeneti időszak lejárta) előtt életbe léptetni.

Ha addig nem jutunk egyezségre, akkor nem látok esélyt arra, hogy lesz köztünk szabadkereskedelmi megállapodás.

– nyilatkozta a konzervatív miniszterelnök. Kijelentette ugyanakkor, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások érdekében sem hajlandó kompromisszumokra a Nagy-Britannia függetlenségét megalapozó kérdésekben.  Többek között azt is kijelentette hétfői nyilatkozatában, hogy a brit kormány kész megállapodni az EU-val a repülés, a közúti teherfuvarozás vagy a tudományos együttműködések terén, amennyiben az EU is hajlik az egyezségre.

A brit kormány elsődleges célja, hogy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást hozzanak létre az unióval. Eddig összesen hét alkalommal tárgyalt az Egyesült Királyság az előbb említett megállapodásról, kedden jöhet a nyolcadik alkalom. London és Brüsszel egybehangzóan állította, hogy az elmúlt hét tárgyalás során nem történt érdemi előrelépés. 

A brit tárgyalóküldöttség vezetője, David Frost azt nyilatkozta egy konzervatív napilapnak, hogy 

a brit kormány nem riad vissza annak a lehetőségétől sem, hogy végül nem születik kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény az unióval.

Az Egyesült Királyság nem hajlandó meghosszabbítani a december végéig tartó átmeneti időszakot - írta az MTI. 

Amennyiben nem születik kétoldalú megállapodás a két fél közötti kereskedelemről, a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere szerint tud majd kereskedni a két fél.

2020. január 31-én az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A kilépés után 11 hónapos átmeneti időszak következett, amelynek célja, hogy időt biztosítson a megállapodás kidolgozásának.

Rovatok