Index Vakbarát Hírportál

Ciprus elveszi az arany útlevelet az orosz vállalkozóktól

2020. szeptember 7., hétfő 17:16 | aznap frissítve

Az új nicosiai kormány visszavonja azokat az úgynevezett arany útleveleket amelyekkel orosz üzletembereknek adtak befektetésért cserébe állampolgárságot és így utat az Európai Unió felé.

Elveszítheti a ciprusi állampolgárságát 34 olyan orosz vállalkozó, aki a befektetéséért cserébe kapta meg a státuszt 2008 és 2012 között – adta hírül a ciprusi Politis hírlap. 

Az adott időszakban összesen 141 fő szerepelt a listán. Volt „arany útlevele” többek között Mihail Kuzovljevnek, az orosz állami külkereskedelmi bank, a Vnyesnoekonombank (ВЭБ) igazgatóhelyettesének, Igor Satalovnak, a Gazprom helyettes pénzügyi-gazdasági vezetőjének, Alekszandr Muranovnak, a Gazprom Bank igazgatóhelyettesének és Leonyid Lebegyevnek, Csuvasföld egykori szenátorának is. Ezenkívül ukrán és szíriai állampolgárok neve is szóba került.

A cikk szerint a ciprusi elnök, Níkosz Anasztasziádisz  minden egyes nevet feljegyzett, mielőtt titkosította a dokumentumot. Jelenleg ezek az információk már nyilvánosak.

Ciprus azzal haragította magára azokat, akik a fent említett keretek között szerettek volna állampolgársághoz jutni, hogy 2019. május 15-e óta háromról öt évre emelte a befektetések időtartamát, a minimális összeget pedig kétmillióról kétmillió-százötvenezer euróra, ahol a 150 ezer euró vissza nem térítendő befektetés.

Sok európai ország indított hasonló befektetési programot, és a számuk folyamatosan nő.

„Ciprus most azt jelzi nekünk: a saját érdekeinket nézzük az üzlet keretein belül, ezt ne felejtsék el. Talán túl erős visszajelzés, de azért azt nem mondhatnám, hogy fenyegetés vagy politikai nyomásgyakorlás lenne” – nyilatkozta Pjotr Kirjan politológus a Rambler News internetes hírportálnak. Hozzátette még: az „arany útleveleket” általában nem arra használják, hogy felmarkolják a vagyont és külföldre meneküljenek, csak arra, hogy megkönnyítsék a cégvezetőknek a nemzetközi kereskedelmet.  

Rovatok