Index Vakbarát Hírportál

Elraboltak egy ellenzéki vezetőt Belaruszban

2020. szeptember 7., hétfő 14:48

Marija Kolesznyikovát maszkos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba Minszk belvárosában, majd elhajtottak vele.

A tut.by fehérorosz hírportál egy szemtanúra hivatkozva jelentette, hogy ellenzéki aktivistákat és vezetőket tömörítő koordinációs tanács elnökségi tagját helyi idő szerint 10 óra körül a minszki nemzeti művészeti múzeum mellett rabolták el maszkot viselő civil ruhás emberek. 

A portál szerint az ellenzéki vezető azóta nem válaszol a telefonhívásokra, pedig a készüléke kicseng. Az Anasztászija néven bemutatkozó szemtanú elmondása szerint Kolesznyikova elejtette a telefonját, miközben betuszkolták a kisbuszba, de az egyik elrablója felvette a földről, és magával vitte. 

Az elvileg a hatalomátadást előkészíteni hivatott ellenzéki koordinációs tanács másik elnökségi tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tudja elérni Kolesznyikovát. Hozzátette, a testület egy másik tagja, Anton Rodnyenkov is elérhetetlen. A tut.by megjegyezte, hogy Rodnyenkov a hírportáltól értesült arról, hogy Kalesznyikovának nyoma veszett. Rodnyenkov hozzálátott kollégája hollétének felderítéséhez, de röviddel utána, helyi idő szerint 11 órakor már ő sem válaszolt a telefonhívásokra. 

Znak közölte azt is, hogy további két ellenzékinek is nyoma veszett, név szerint Makszim Bogrecovijnak és Ivan Kravcovijnak. Utóbbi szintén a tanács elnökségi tagja.

A fehérorosz hatóságoknak az orosz Ria Novosztyi hírügynökségben és a vélhetően az orosz Sputnik News fehérorosz ágában, a sputnik.by ortálon megjelent közleményében azt közölték: nincs tudomásuk a Koordinációs Tanács képviselőinek őrizetbe vételéről. 

Lukasenka bekeményített

A belarusz hatóságok korábban büntetőjogi eljárást indítottak a tanács több tagja ellen a testület létrehozása miatt, az ellenzéki szervezet azonban ettől függetlenül folytatta működését. A testület több tagját is már beidézték kihallgatásra, köztük a Nobel-díjas írónőt, Szvetlana Alekszijevicset is. 

Az MTI jelentése szerint Kolesznyikova az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban.

Kolesznyikova Viktar Babarika ellenzéki elnökjelölt kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.

Arra, hogy a Lukasenka-rezsim bekeményített az ellenzékkel szemben, utal az is, hogy Olga Kovalkova, a tanács másik elnökségi tagja Lengyelországba menekült. A politikusnő szombaton már a lengyel kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót, ahol azzal indokolta hazájának elhagyását, hogy a hatóságok megkínozták és börtönnel fenyegették. Elmondása szerint a belarusz hatóságok maguk szállították őt a lengyel határig. 

Cihanouszkaja – aki az ellenzék szerint a választás valódi győztese – hasonló módon kényszerült száműzetésbe Litvániába. A politikusnő Kolesznyikova elrablásáról azt mondta, hogy a hatalom terrorral akarja a Koordinációs Tanács munkáját akadályozni, de minél jobban próbálja megfélemlíteni az embereket, annál többen fognak kimenni az utcára. Cihanouszkaja fogadkozott, hogy az ellenzék folytatja harcát, amíg az összes, a tüntetések miatt börtönbe vetett ember vissza nem nyeri a szabadságát és új, tisztességes választásokat nem írnak ki. 

Eközben a belarusz belügyminisztérium közölte, hogy a vasárnapi tömegtüntetésen több mint 600 embert vettek őrizetbe

A becslések szerint több tízezres megmozdulásról szóló jelentések szerint a hatóságok teljes felszerelésben pompázó, páncélozott járművekkel és vízágyúkkal kivonuló rohamrendőröket vezényelt ki az utcára, akik több utcát lezártak, hogy akadályozzák a tüntetésen való részvételt.

Újdonságként hatott azonban a civil ruhás, maszkot viselő egységek bevetése, akiknek számos felvétel tanúsága szerint a tiltakozó tömeg megtörése volt a feladata. Több felvételen is látható, hogy civil ruhás emberek kergetnek és ütnek gumibottal tüntetőket, illetve tiltakozókat vezetnek el. 

Forrás: MTI/tut.by

Rovatok