Index Vakbarát Hírportál

Háromszáz rohingya menekült szállt partra Indonéziában

2020. szeptember 7., hétfő 15:09

Hónapokon át hánykolódtak a tengeren.

A helyi rendőrség szerint a rohingyákat szállító hajót halászok vették észre Lhokseumawe partjaitól néhány mérföldnyire. A legfrissebb adatok szerint 297 rohingya érkezett Indonéziába, köztük 181 nő és 17 gyermek. Átmeneti szálláson helyezték el őket – mondta Junaidi Yahya, a Vöröskereszt lokseumawe-i vezetője. A hatóságok aggódnak az egészségi állapotuk miatt, különös tekintettel a mostani koronavírus-helyzetre. Júniusban a halászok már több mint száz rohingya menekültet mentettek ki. Az indonéz hatóságok eleinte nem is akarták őket beengedni az országba.

A mianmari üldöztetés és a bangladesi menekülttáborok elől menekülő rohingyák évek óta próbálnak hajón eljutni a délkelet-ázsiai országokba, hogy ott menedéket találjanak. A most érkezett menekültek március végén vagy április elején indultak útnak Banglades déli részéből, Malajziába tartva – tudatta Chris Lewa, a rohingyaválságra létrehozott nonprofit szervezet, az Arakan Project igazgatója. A malajziai és a thaiföldi hatóságok egyaránt visszautasították őket.

Az embercsempészek több hajóra ültették fel a menekülteket. Közülük néhánynak júniusban sikerült kikötnie Malajziában és Indonéziában, de több százan vasárnap estig a tengeren hánykolódtak. Az embercsempészek felhívták családjukat, és pénzt követeltek tőlük a partra szállás előtti hetekben, gyakorlatilag túszként tartva fogva a rohingyákat, mivel nem mindegyikük  családja engedett a zsarolásnak és fizetett. 

Rovatok