Index Vakbarát Hírportál

Egykori náci hadihajóra bukkantak Norvégia partjainál

2020. szeptember 7., hétfő 20:22 | aznap frissítve

Szokatlan épségben maradt meg.

Ismerik a viccet? Az amerikai és az orosz hadügyminiszter azon vitatkozik, melyikük tengeralattjárói a jobbak. A mieink fél évet is kibírnak a víz alatt anélkül, hogy fel kellene jönniük – állítja az amerikai, mire az orosz rátromfol: az semmi, mi egy évet is lenn tudunk maradni. Közben pedig felbukkan a habokból egy horogkeresztes német hajó, amelynek a kapitánya kikiabál nekik: „Heil Hitler! Tart még a háború?”

Itt persze most nem tengeralattjáróról van szó, hanem arról a Karlsruhe nevezetű könnyűcirkálóról, amely 1940 áprilisában részt vett a Norvégia elleni támadásban, ám amikor útnak indult hazafelé Kristiansandból, torpedótalálat érte. A legénységet evakuálták, és a hajót végül maguk a németek süllyesztették el, nehogy a titkos haditechnika az ellenség kezébe kerüljön. Azóta pihen a tengerfenéken majdnem félezer méteres mélységben, mintegy 24 kilométerre a parttól. Ráadásul alig 15 méterre egy több mint 40 éve működő víz alatti elektromos kábeltől.

A Karlsruhe sorsa benne van a történelemkönyvekben, ám ez idáig senki sem tudta pontosan, hogy hol süllyedt el a hajó

– mondta Frode Kvaloe, a Norvég Tengerészeti Múzeum kutatója.

A szakembereknek a hajótestről készített képek és hanglokátoros felvételek alapján sikerült azonosítaniuk a cirkálót. Jellemző a roncs állapotára, hogy azon még a horogkereszt is jól látszik. Az 1920-as években épített német hajóra a náci hatalomátvétel után került fel a harmadik birodalom jelvénye, amely a norvég NRK közszolgálati televízió felvételein is kivehető.

Rovatok