Index Vakbarát Hírportál

Ítélet született a Hasogdzsi-ügyben Szaúd-Arábiában

2020. szeptember 7., hétfő 17:33

Megúszták a halálbüntetést.

Öt vádlott 20 évet, hárman 7 és 10 év közötti szabadságvesztést kaptak a szaúdi újságíró meggyilkolásáért. Az al-Arabíja hírportál jelentése szerint a Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolásának ügyében született ítélet végleges, fellebbezésnek nincs helye. 

A dpa német hírügynökség írása szerint a bíróság enyhített az öt, 20 év szabadságvesztésre ítélt vádlott büntetésén, ugyanis tavaly még halálbüntetés fenyegette őket. 

Az al-Arabíja  szerint ez annak tudható be, hogy Hasogdzsi családja megbocsátott a vádlottaknak, az olajmonarchia törvényei szerint 

ha az áldozat családja megbocsát, halálbüntetést már nem lehet kiróni az elkövetőre.

A halálakor a Washington Post amerikai lapnál rovatvezetőként dolgozó, a szaúdi királyi családdal szemben gyakran kritikus hangnemet megütő Dzsamál Hasogdzsival 2018. október 2-án végzett minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád Isztambulban. Az újságíró a szaúdi külképviseletre ment ügyet intézni közelgő esküvője miatt. A 60 éves férfira azonban már várt a szaúdi csapat, az épületbe történő belépése után

rögtön megfojtották, majd testét feldarabolták és – nagy valószínűséggel savat használva – eltüntették. 

A sivatagi királyságban tavaly januárban indítottak tizenegy ember ellen eljárást a gyilkosság miatt, a szóban forgó öt vádlottat halálra is ítélték. A másik háromra 24 év börtönbüntetést róttak ki. 

Megfigyelők szerint Hasogdzsi likvidálását Mohamed bin Szalmán koronaherceg rendelte el, aki ezt tagadja. Mindazonáltal idővel némi felelősséget vállalt a történtekért, mondván, hogy a bűncselekmény az ő vezetése alatt történt.

Még ha a koronaherceg rendelte is el az újságíró halálát, nem fogják büntetőügyi felelősségre vonni, hiszen

ő a szaúdi trón várományosa, édesapja egészségének romlásával pedig jó ideje az ország de facto uralkodója. 

A szaúdi trónörökös bűnrészességére utalhat az a felvétel is, amelyen Emmanuel Macron francia elnök megfeddi Bin Szalmánt a 2018-as G20 alatt. A világsajtóban megjelent kommentárok szerint a két vezető a gyilkosságról beszél, Macron pedig bírálja érte a koronaherceget. 

A szaúdiak mellett Törökország is eljárást indított. Júliusban, távollétükben kezdődött meg a gyilkossággal vádoltak tárgyalása egy isztambuli bíróságon. A törökök 18 embert vádolnak emberöléssel, kettőt pedig bűnpártolással. Az említett két személy Ahmed al-Aszíri, a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetője és Szaúd al-Kahtáni, a szaúdi koronaherceg volt tanácsadója. 

Szaúd-Arábiában a főügyész azonban nem talált elegendő bizonyítékot Al-Aszíri és Al-Kahtáni ellen, és Ahmed al-Otejbít, az isztambuli főkonzulátus akkori vezetője is mentesült a vádaktól.

A hivatalos szaúdi verzió szerint Hasogdzsit haza akarták hurcolni, de az újságíró a dulakodás közben meghalt. 

Forrás: MTI/Al Arabya/dpa

Borítókép: Dzsamál Hasogdzsi Fotó: AFP Fotós: Mohammed Al-Shaikh

Rovatok