Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 300 embert tartóztattak le a hongkongi tüntetésen

2020. szeptember 7., hétfő 11:41

Vasárnap tüntetést tartottak Hongkongban az elhalasztott parlamenti választás miatt. A város rendőrségi adatai szerint majdnem 300 tüntetőt tartóztattak le.

Eredetileg szeptember 6-án, vasárnap kellett volna a hongkongiaknak szavazniuk a parlamenti választáson, de júliusban a város vezetője a járványügyi helyzetre hivatkozva egy évvel elhalasztotta a megméretést.

A vasárnapi tüntetés volt az egyik legnagyobb demokrácia melletti tüntetés azóta, hogy júniusban Kína bejelentette a Hongkong számára létrehozott nemzetbiztonsági törvényét. A nemzetbiztonsági törvény értelmében tilos nyilvánosan Hongkong függetlensége mellett kiállni. 

A tüntetők szerint a városvezetés a koronavírus-helyzetet csak kifogásként használja a Kína-párti pártok esetleges választási vereségének elkerülésére. 

A rendőrség 289 embert tartóztatott le a tüntetésen, a rendvédelmi szerv szerint az ottani gyülekezési törvény megsértése, valamint a személyazonosságot igazoló dokumentumok hiánya miatt. 

Hongkongban jelenleg a nyilvános gyülekezés két emberre van limitálva a koronavírus megfékezésének érdekében.

A CNN munkatársa, Bex Wright tanúja volt annak, hogy a rendőrség a helyszínen könnygázt alkalmazott a tüntetők ellen és még a helyszínen tartóztattak le tüntetőket civil ruhás rendőrök.

Hétvégén több aktivistát is olyan online tartalmak miatt tartóztattak le, amelyeket a rendvédelmi szerv lázítónak minősített.

(CNN)

Rovatok