Index Vakbarát Hírportál

Tesztelés alatt álló vakcinával oltotta be dolgozóit egy kínai cég

2020. szeptember 7., hétfő 11:44 | aznap frissítve

A South China Morning Post hongkongi lap adta hírül, hogy a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég beoltotta dolgozóikat és azok családtagjait is a tesztelés alatt álló koronavírus elleni vakcinájukkal.

A CoronaVacnak elnevezett oltóanyag a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart. 

A cég szóvivője, Liu Pej-Cseng elmondta, hogy az oltóanyagot önkéntes alapon ajánlották fel a dolgozóknak és családtagjaiknak Kína sürgősségi programjának keretében. 

Csaknem háromezren kérték az oltóanyag beadását.

Kína júliusban engedélyezte, hogy a vírus által fokozottan veszélyeztetett személyeknek (pl.: egészségügyi dolgozók, határőrök) beadhassák a még tesztelés alatt álló oltóanyagokat. A program Pekingben kezdődött, több tízezer pekingit oltottak be a Sinovac oltóanyagával – számolt be az MTI. 

A Sinovac vezérigazgatója szerint az oltóanyag már ez év végéig megkaphatja a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket. A cég augusztus vége óta gyártja a koronavírus-vakcinát, amelynek kapacitása meghaladja az évi 300 millió dózist.

Egy másik kínai vakcinagyártó cég, a China National Biotech Group is beadta 150 dolgozójának a saját fejlesztésű vakcináját. A CNBG oltóanyaga szintén a vakcinatesztelés harmadik fázisában tart. A harmadik fázis keretében körülbelül 35 ezer embernek adták be az Egyesült Arab Emírségekben. A cég klinikai tesztelésének harmadik fázisa novemberben érhet véget. A Sinovac vakcináját mindeközben Törökországban, Indonéziában, Brazíliában és Bangladesben tesztelik. 

Rovatok