Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Földre az újrafelhasználható kínai űrhajó

2020. szeptember 7., hétfő 12:19

A kínai állami televízió jelentése szerint

A Kína által felbocsátott és vasárnap biztonságosan visszatért többször felhasználható űrhajó jelentős lépés az ázsiai ország  űrprogramjában – közölte az állami hírcsatorna vasárnap.  

Az északnyugat-kínai Dzsiucsuan (Jiuquan) Űrközpontból pénteken felbocsátott személyzet nélküli űrjármű két napot töltött a világűrben, majd a  tervezett leszállóhelyen ért földet a Hszinhua ( Xinhua) hírügynökség szerint.

„A sikeres űrrepülés fontos áttörés országunk többször felhasználható űreszközprogramjában, mely kényelmes és olcsó hordozóeszközt jelent a világűr békés célú felhasználásához.” 

– áll a rövid nyilatkozatban.

Kína nem hozott nyilvánosságra képet, vagy bármilyen egyéb adatot az űreszközzel kapcsolatban, mindössze annyit, hogy a Hosszú Menetelés-2F rakét 14. küldetése során bocsátotta fel. A 2F változatot a kínai emberes űrutazás és űrlaboratórium feljuttatásához használták korábban.  

A kínai bejelentés nyomán szárnyra kapott találgatások szerint Peking az Egyesült Államok légierejének X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) járművéhez hasonló eszközt állított Föld körüli pályára. 

Rovatok